Zatvori
Poslovni Puls
13/12/2016

Talijanska bankarska drama zaokupila pozornost cijele Europe

Samo dan nakon objave monetarnih odluka ECB-a, u kojima se činilo da sve ide na ruku Italiji, revizorski dio ECB-a donio je još jednu važnu odluku koja bi mogla imati veliku političku težinu za Italiju...

"Navodno su odbili zahtjev MPS-a (Monte dei Paschi di Siena's), banke s najvećim problemima u Italiji, za petotjedno produljenje roka u kojem mora dovršiti svoju dokapitalizaciju privatnim kapitalom.Podsjetimo, riječ je o trećoj najvećoj talijanskoj banci. I tu se sve pretvara u financijsko-politički triler. Naime, talijanska vlada je u ostavci, a potencijalni strani investitor, iz Qatara, suzdržano je najavio da prije ulaganja čeka rasplet političke situacije. Kako ispuniti zahtjeve revizora, a da banka ne bankrotira? Ostale su samo dvije krajnje opcije: MPS mora ponuditi privatnim investitorima dobrovoljnu zamjenu duga za dionice banke, a talijanska administracija mora smisliti način kako banci dati injekciju novca poreznih obveznika. Može li država sanirati MPS ili sve četiri banke", pita se HRT-ov Željko Kardum.

"Odgovor na to pitanje je - i da i ne. Veliki pritisak Frankfurta djelomično je razumljiv - Italija je predugo odgađala konačno rješenje i čišćenje svojih četiriju posrnulih banaka. Netko je jednom morao reći - dosta! S druge strane, sanacija banaka novcem poreznih obveznika donosi veliku političku komplikaciju prije novih izbora ili eventualnog referenduma o ustavnim promjenama.Kako biti oštar, nemilosrdan i dosljedan u sanaciji prema građanima, svojim sutrašnjim biračima? A vjerojatno morate ići na izbore i tražiti njihov glas?! To je politička bomba koju ni jedan političar ne želi - Italija poduzela prilično ekstremne korake u zaštiti investitora u tim malim bankama početkom godine, a sad bi trebali tražiti te iste investitore i dioničare da sudjeluju u sanaciji tih istih banaka i podnesu svoj dio gubitka (sukladno Banking Union direktivi EU-a).

Predsjednik Mattarella hitno je u nedjelju imenovao novog mandatara Paola Gentilonija (ministra vanjskih poslova) da na brzinu složi novu vladu koja će vjerojatno biti vrlo slična Renzijevoj. Gentiloni će postati premijer ako njegova vlada dobije potporu u parlamentu. Nema vremena za čekanje pa je njemački ministar vanjskih poslova Steinmeier već na Twitteru čestitao novom talijanskom premijeru.Sad novi premijer mora promijeniti izborni zakon (za to nekako treba kupiti birače), a s druge strane istječe mu vrijeme za sanaciju i dokapitalizaciju banke MPS. Kako potkupiti birače, a pri tom ostati u okviru zakonodavstva EU-a? Nije to mnogo novca - oko 1% talijanskog BDP-a, ali ima puno prepreka i vrijeme teče", poručuje Kardum.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram