Zatvori
Poslovni Puls
26/06/2012

NEISPLATIVO: Croatia Airlines ukida letove prema Londonu, Parizu, Kopenhagenu...?

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines trebao bi ukinuti linije prema Londonu, Parizu, Kopenhagenu, Prištini, Podgorici i Istanbulu jer na njima ima gubitke, doznaje Večernji...

To je jedan od zaključaka do kojeg se došlo u procesu izrade programa restrukturiranja CA. CA je za pomoć u restrukturiranju angažirao tvrtke Intel, KPMG i BDO.

Neisplative su linije i za Split i Dubrovnik, ali za njih CA dobiva subvencije od države. Također, CA trpi gubitke i na linijama iz Zagreba u Skoplje i Sarajevo, ali o njihovu se ukidanju ne razmišlja jer je na tim linijama riječ uglavnom o tranzitnim putnicima koji potom pune avione CA na drugim letovima. Zaključeno je i da CA u svojoj floti ima jedan do dva zrakoplova airbus 320 viška i da bi ih se trebala riješiti.

Za stavljanje CA na noge potrebno je između 80 i 130 milijuna eura, piše Večernji list. A za upumpavanje tog novca u tu tvrtku, koja je samo u prvom tromjesečju ove godine imala gubitak od 93 milijuna kuna, razmišlja se o dvije opcije koje su u okviru pravila Europske unije o potporama. Objema je zajedničko to što država daje taj novac.

Prema jednoj od varijanti kojima se teži, taj bi novac država dala CA po tzv. Market Economy Investor principu. U tom slučaju ne bi se radilo o državnoj potpori jer bi se pritom država kao investitor izjednačila s privatnim poduzetnikom pa bi te mjere morala prikazati kao mjere restrukturiranja tvrtke koje bi poduzeo i privatni poduzetnik u istoj situaciji.

Usto, država mora opravdati takvu investiciju u restrukturiranje planom povrata investicijskih ulaganja po minimalnoj stopi primjenjivoj za takva ulaganja na tržištu, a koja iznosi između 10 i 20 posto. Druga opcija je da se potpore za restrukturiranje prijave kao državna potpora sukladno zrakoplovnim propisima o restrukturiranju, ali takva državna potpora može biti samo jednom u razdoblju od 10 godina.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram