Zatvori
Poslovni Puls
18/06/2012

Grčka očekuje hitno formiranje nove Vlade na čelu s konzervativcem Samarasom

Grčka stranka desnog centra Nova demokracija danas će pokušati dogovoriti koaliciju s drugim strankama koje podipiru međunarodne napore za ostanak zemlje u euro zoni. Predsjednik Nove demokracije Antonis Samaras pozvao je na brzo formiranje nove vlade, rekavši kako nema vremena za gubljenje...

Nekoć moćna socijalistička stranka PASOK, koja je na izborima završila na trećem mjestu, signalizirala je da će poduprijeti Samarasa, ali se još nije odlučila hoće li sudjelovati u vladi ili će ju samo podupirati u parlamentu.

Radikalno lijevi blok SYRIZA, koji je najavljivao da će u slučaju pobjede razvrgnuti dogovor o očuvanju eurozone sklopljen u ožujku s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, na izborima je dobio veliku potporu, nakon čega je obećao da će nastaviti opirati se bolnim mjerama štednje što ih međunarodna zajednica zahtijeva od Grčke, prenosi HRT.
Bijela kuća je priopćila kako se nadala da će grčki izborni rezultat dovesti do brzog formiranja vlade koja bi ostvarila "pravodobni napredak" glede gospodarskih izazova. "Vjerujemo da je u interesu svih nas da Grčka ostane u eurozoni, poštujući svoje reformske obveze", izjavio je glasnogovornik američkog predsjednika Baracka Obame Jay Carney.

Parlamentarni državni tajnik u njemačkom ministarstvu financija Steffen Kampeter izjavio je da predstavnici EU i Međunarodnog monetarnog fonda trebaju potvrditi napredak, ali da se Grčku ne može previše gurati u reforme.

Ministri financija eurozone nakon objave privremenih rezultata parlamentarnih izbora u Grčkoj izrazili su želju da zemlja brzo dobije novu vladu kako bi provela u djelo obećane reforme u zamjenu za financijsku pomoć.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram