Zatvori
Poslovni Puls
15/06/2012

Eurozona: Grci, shvatite da nema odustajanja od štednje i stezanja remena!

Eurozona neće odustati od glavnih uvjeta za pomoć Grčkoj ma tko pobijedio na izborima u nedjelju, ali bi mogla razmotriti da novoj vladi dopusti određenu slobodu u načinu njihova ispunjavanja, rekli su dužnosnici eurozone...

Ta ponuda će također ovisiti o spremnosti vlade da se pridržava dogovorenih mjera štednje, a ako Grčka odbaci dogovor sklopljen u veljači, sve će se ponude odbaciti i rast će pritisak na Atenu da napusti eurozonu. "Glavni ciljevi se ne mogu mijenjati. Može biti manjih prilagodbi puta prema njhovu postizanju, ali ne i ciljeva", rekao je agenciji Reuters jedna viši dužnosnik EU-a.

Ni jedna grčka stranka ne poziva na izlazak iz eurozone, no ljevičarska Syriza odbacuje stroge uvjete za dobivanje pomoći. Čelnik Syrize Alexis Tsipras vjeruje da može postići mnogo pogodnije uvjete za Grčku, no to čelnici EU-a odbacuju.

"Ako Grci ne ispune obveze koje su preuzeli, ne ispune svoje financijske obveze, ne otplate zajmove, Slovačka će tražiti da Grčka napusti eurozonu", rekao je slovački premijer Robret Fico parlamentu u četvrtak, no napomenuo i da Europa mora nastojati zadržati Grčku u eurozoni.

Francuski predsjednik Franocis Hollande također je upozorio Atenu da bi se, ako ne ispoštuje uvjete, mogla suočiti s povratkom svojoj staroj valuti, drahmi. "Moram ih upozoriti, jer sam prijatelj Grčke, da će, ako se stvori dojam da se Grčka želi distancirati od svojih obveza i napustiti sve izglede za oporavak, biti zemalja koje će radije htjeti zaključiti s prisutnošću Grčke u eurozoni", rekao je.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram