Zatvori
Poslovni Puls
13/06/2012

Šefovi ex-yu gospodarskih komora: Moramo više surađivati kako bismo lakše izašli iz krize

Unapređenje regionalne suradnje u kontekstu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju bila je tema 19. susreta predsjednika gospodarskih komora zemalja bivše Jugoslavije koji je održan 12. lipnja u HGK...

Predsjednik HGK Nadan Vidošević istaknuo je kako je tema susreta od vitalnog značaja za sve zemlje regije. Posljednjih su desetak godina primjenom zone slobodne trgovine te Sporazuma CEFTA-e ostvareni vrlo dobri poslovni rezultati te je zabilježen rast robne razmjene i do 300 posto. Sadašnja je globalna kriza pogodila sve zemlje na isti način, uz neke posebnosti. Ulaskom Hrvatske u EU nastat će problem u prometu robe na tehničkoj razini u regiji. Problema bi moglo biti osobito u robnoj razmjeni Hrvatske i BiH, kazao je Vidošević dodavši da će se s komorske strane uložiti napor kako ne bi nastale i veće štete.

"Ulazak Hrvatske u EU treba biti most između Europe i regije te ga treba iskoristiti za unapređivanje međusobne suradnje. Iako nije izražen veliki optimizam, zadovoljni smo i s malim koracima u ostvarivanju ciljeva", kazao je Vidošević dodavši kako su se informirali o vlastitim pozicijama te je važna činjenica da nitko ne može napraviti korak na račun drugoga. Na skupu je sudjelovao i potpredsjednik Vlade RH Neven Mimica, koji je najbliži u sagledavanju ovoga problema te je na skupu imao pragmatično izlaganje, kazao je Vidošević te istaknuo kako sadašnja razina ekonomske suradnje u regiji ne bi bila dosegnuta bez uloženog napora komorskih sustava. Potrebno je jačanje dijaloga s vlastitom vladom, ali i od vlada regije očekuje se kontinuirani dijalog. Na skupu su istaknuta i bitna pitanja, kao što je odnos javne potrošnje te demografsko pitanje, čiji su trendovi vrlo nepovoljni, kazao je Vidošević te istaknuo potrebu očuvanja postignute razine komunikacije.

Predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin zadovoljan je suradnjom komora Hrvatske i Srbije, kao i odnosima između dviju zemalja. "Potrebno je sagledati i više oblike međusobne gospodarske suradnje za zajednički izlazak na treća tržišta. Ulaskom Hrvatske u EU otvara se pitanje potrebe izmjena u sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju s EU, od čega bi koristi imale sve zemlje regije, a da pri tome nitko ne bi smio biti povlašten, niti gubitnik. Potrebno je jače regionalno povezivanje, osobito u nastojanjima za izlazak iz krize", kazao je Bugarin.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr. Bruno Bojić također je naglasio potrebu razvijanja međusobne suradnje te zajedničkog nastupa na trećim tržištima, a istaknuo je i obećanu pomoć koju će RH pružati zemljama regije u približavanju europskim integracijama. Inicirali su i održavanje 20. jubilarnog susreta predsjednika gospodarskih komora zemalja bivše Jugoslavije u Sarajevu, istaknuo je dr. Bojić.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković istaknuo je kako se robna razmjena Hrvatske i Crne Gore sve više razvija te je lani dosegnula 140 milijuna eura i viša je za 40 do 45 posto. "Ulaskom Hrvatske u EU sljedeće godine očekuju se poremećaji u robnoj razmjeni, i to kod primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU u sadašnjem obliku. Bit će potrebno tražiti korekcije kako bi se zadržala dosadašnja razina trgovine s Hrvatskom", kazao je Mijušković.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram