Zatvori
Poslovni Puls
06/06/2012

Obećana zemlja Australija: Analitičari iznenađeni neočekivano snažnim gospodarskim rastom

Australija je izvijestila o neočekivano snažnom, 1,3-postotnom rastu gospodarstva u prva tri ovogodišnja mjeseca u odnosu na prethodno tromjesečje, zahvaljujući snažnoj osobnoj potrošnji i skoku poslovnih ulaganja...

U prethodnom tromjesečju australsko je gospodarstvo poraslo za naviše revidiranih 0,6 posto, izvijestio je australski zavod za statistiku (ABS).

Na godišnjoj razini aktivnosti su u prva tri ovogodišnja mjeseca skočile za 4,3 posto.

Oba podatka premašila su prognoze od 0,7-postotnom rastu na tromjesečnoj odnosno 3,4-postotnom rastu na godišnjoj razini, zahvaljujući snažnoj osobnoj potrošnji i poslovnim ulaganjima koji su nadomijestili loš rezultat u segmentu izvoza.

Pritom je poslovna ulaganja potaknuo "izniman" rast u segmentu gradnje infrastrukture, povezan s dosada neviđenim procvatom sektora baznih resursa. Ulaganja su tako u prva tri mjeseca 2012. porasla za 20 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, odnosno za više od 50 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Australska vlada očekuje rast gospodarskih aktivnosti za 3,25 posto u tekućoj financijskoj godini, te za tri posto u naredne tri godine dok je središnja banka prognozirala rast u rasponu od 2,5 i 3,5 posto.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram