Zatvori
Poslovni Puls
05/06/2012

Svjetska banka upozorava: Hrvati, previše podsjećate na Grke!

Hrvatska mora iskoristiti svaki tjedan do ulaska u EU za jačanje svojeg gospodarstva i institucija kako u EU ne bi ušla preslaba, istaknuo je glavni ekonomist Svjetske banke za Europu i središnju Aziju Indermit Gill na predstavljanju studije Svjetske banke. Kazao je da je Hrvatska po lakoći poslovanja među najgorima u Europi, slično kao i Grčka...

Upozorio je da struktura hrvatskog poduzetništva nije najpogodnija za tržište EU-a zbog dominacije malih poduzeća koja realno zbog ograničenih resursa neće moći sudjelovati u tržišnoj utakmici na zajedničkom tržištu. Osim toga, Hrvatska bi trebala pripaziti na visinu javne potrošnje. Ako ona, kao što je sada, bude viša od 40 posto BDP-a, Hrvatska bi trebala imati najvišu kakvoću javnih službi na svijetu. Problem Hrvatske mogao bi, prema njegovim riječima, biti i prevelik trošak socijalne zaštite, koji sada iznosi 13 posto BDP-a, dok se prihvatljivom granicom smatra razina od 10 posto.

Studija "Zlatni rast - vraćanje sjaja europskom gospodarskom modelu" pokazala je da od šest temelja rasta u zadnjih 60 godina, Europa i dalje vrlo dobro stoji u područjima trgovine i financija, poduzetništva i inovacija, ali većina zemalja mora popraviti državnu upravu i tržište rada. Europske su zemlje uglavnom dobre u područjima koja su u ingerenciji Bruxellesa. Problemi se javljaju uglavnom u područjima nacionalnih regulacija.

Sa stanovništvom koje stari i s padom nataliteta, a bez promjena u području zapošljavanja, useljavanja i mirovinskih politika, Europa će gubiti oko milijun radnika svake godine tijekom sljedećih 50 godina. Istodobno, Europljani ranije odlaze u mirovinu i duže žive, što mirovinski sustavi neće moći podnijeti. Stoga će Europa morati pojačati natjecanje za radna mjesta, povećati mobilnost radne snage i razmotriti politike useljavanja kako bi ostala supersila životnog stila, upozorava Svjetska banka, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram