Zatvori
Poslovni Puls
04/06/2012

Tvrdoglavi Nijemci: Zajedničke euro-obveznice nisu pravi put za izlazak iz krize!

Njemačka je u ponedjeljak ustrajala u stavu da zajedničke obveznice nisu pravo rješenje za aktualnu krizu u eurozoni i da će se o njima moći razmisliti tek nakon što se nekoliko godina budu vukli potezi u smjeru dublje integracije...

"Govorimo o nekoliko godina, a nikako ne o rješenju o kojem razmišljamo za sadašnju problematičnu situaciju. Njemačka vlada smatra da su euroobveznice u ovome trenutku potpuno neprimjeren način izlaska Europe iz krize", kazao je Steffen Seibert, glasnogovornik kancelarke Angele Merkelna redovnoj tiskovnoj konferenciji.Dodao je da je kancelarka mnogo puta u javnosti isticala da će na kraju - višegodišnjeg - europskog procesa uspostave stabilizacijske unije i političke integracije Europe, možda biti stvoreni uvjeti koji će nas približiti euroobveznicama.

Seibert je kazao i da ta tema najvjerojatnije neće biti među glavnim temama razgovora iza zatvorenih vrata između kancelarke Merkel i predsjednika EK Jose Manuela Barrosa koji će održati tijekom dana u Berlinu.

Pitanje euroobveznica podijelilo je 17-članu eurozonu i bilo je glavna prijeporna točka na prošlomjesečnom neformalnom summitu EU-a.

Francuska, EK i još nekoliko zemalja članica drže da bi euroobveznice mogle predstavljati najbolji put izlaska iz krize koja potresa eurozonu. Njemačka se pak oštro protivi uvođenju takvog instrumenta zaduživanja, držeći da bi u konačnici morala sama vraćati dugove i da bi se time smanjili pritisci na prezadužene zemlje da riješe probleme previsokih deficita.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram