Zatvori
Poslovni Puls
21/05/2012

Nakon dugo vremena u Europi se ponovno počelo raspravljati o euro-obveznicama

Iako su se prošlog tjedna zajedno smješkali i prijateljski družili, čini se da ljubav novog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i njemačke kancelarke Angele Merkel neće dugo potrajati...

Naime, u srijedu će na summitu EU francuski predsjednik predložiti stvaranje zajedničkog duga eurozone, a to je ideja kojoj se njemačka kancelarka uvijek protivila. Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka lidera država G8 u Camp Davidu Francois Hollande je kazao da će u "paketu mjera" koje će predložiti biti i euroobveznice te da neće biti usamljen u njihovom zagovaranju. "To su mi potvrdili i na sastanku G8", rekao je Hollande, piše EUobserver, a prenosi Index.

Angela Merkel je u prošlosti govorila da se mogu uvesti euroobveznice, ali tek kada eurozona implementira nova pravila o fiskalnoj disciplini te izađe iz krize. Ukoliko prođe ideja francuskog predsjednika, Njemačka će morati više plaćati za posuđivanje novca kako bi slabije europske ekonomije plaćale manje kamate. Prihvaćanje te ideje od strane njemačkih političara sigurno ne bi naišlo na odobravanje birača, a parlamentarni izbori će se održati već sljedeće godine.

No, Francuska, Italija i Španjolska, kao i Europska komisija i manje države eurozone, kao što je Irska, vjeruju da bi se tim korakom vratilo poljuljano povjerenje tržišta u europsku ekonomiju. Tijekom vikenda je njemačku kancelarku Merkel napao i vođa grčkih radikalnih ljevičara iz koalicije Syriza, Alexis Tsipras, koji je rekao da njezina vizija o "štedljivoj" eurozoni nema potporu.

"Merkel je izolirana... Ona mora shvatiti da ne drži ključeve vrata eurozone te ih može otvarati i zatvarati kada god poželi. Ne postoje vlasnici i 'stanari' u eurozoni", rekao je Tsipras koji će se danas sastati sa francuskim, a sutra sa njemačkim ljevičarima. Zanimljivo je da će mogući pobjednik narednih grčkih izbora na svojoj turneji "zaobići" Bruxelles.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram