Zatvori
Poslovni Puls
31/05/2012

Evo zašto je Hrvatska iznimno zanimljiva kineskim gospodarstvenicima

Hrvatska i Kina imaju vrlo dobre političke odnose, stoga je potrebno što brže razvijati i unapređivati gospodarsku suradnju, naglašeno je na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu 30. svibnja u HGK na kojem je sudjelovalo izaslanstvo Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine (China Council for the Promotion of International Trade - CCPIT)..

CCPIT obuhvaća tvrtke i organizacije koje predstavljaju kineski gospodarski sektor te je najvažnija i najveća kineska institucija za promicanje kineskih gospodarskih interesa u Kini i inozemstvu. U sklopu poslovnog foruma održani su i individualni poslovni razgovori hrvatskih i kineskih tvrtki.

"U gospodarskim odnosima napravili smo određene pomake, ali ne i u mjeri koja bi nas činila zadovoljnima. Devedesetih je godina prošlog stoljeća Hrvatska imala znatan izvoz u Kinu, više od 700 milijuna dolara, te je u to vrijeme vanjskotrgovinska razmjena bila gotovo uravnotežena. Hrvatsko nesnalaženje u određivanju prioriteta uzrokovalo je današnji uvoz iz Kine u vrijednosti od 1,6 milijardi dolara, a uvoz tek na razini od 50 milijuna dolara", kazao je predsjednik HGK Nadan Vidošević dodavši kako su dvije zemlje danas u fazi razvijanja i rasta međusobne gospodarske suradnje. Hrvatska nema previše robe koja može biti konkurentna na zahtjevnom kineskom tržištu i po volumenu i po cjenovnoj konkurentnosti, a pomaci su vidljivi u sektoru usluga, osobito u turizmu, kazao je Vidošević te istaknuo potrebu valoriziranja geoekonomskog položaja Hrvatske koja je mediteranska i podunavska zemlja, što je njezin kapital. "Hrvatska Kini može biti privlačna za javne i privatne investicije te kao polazna točka i mjesto logistike za kinesku robu prema europskim zemljama. Koliko će se te prednosti iskoristiti, ovisi o objema zemljama. Hrvatska i Kina imaju beskonfliktne političke odnose te ostaje zadatak izgradnja gospodarskih odnosa", kazao je Vidošević dodavši kako se strateškim partnerstvom Hrvatske i Kine uspostavljaju odnosi suradnje za cijelo stoljeće.

Potpredsjednik CCPIT-a Dong Songgen istaknuo je važnost Hrvatske u središnjoj i istočnoj Europi, s kojom Kina razvija dugogodišnje prijateljske odnose. Cilj nam je razvijati ekonomsku suradnju te jačati suradnju između naših dviju komora, kazao je Songgen dodavši kako je moguće još više unaprijediti dostignutu međusobnu robnu razmjenu od 1,6 milijardi dolara. "Hrvatska zauzima važan geografski položaj, posjeduje vrijedne resurse voda i šuma te osobito ima razvijen turizam, što može biti važno za privlačenje kineskih ulaganja. Također je važno razvijati suradnju povezivanjem malih i srednjih tvrtki te poticati međusobna ulaganja", istaknuo je Songgen. Potrebno je daljnje produbljivanje suradnje HGK i CCPIT-a, čiji je zadatak i poticati hrvatske tvrtke na veći izvoz u Kinu te češće organizirati međusobne susrete i različite poslovne kontakte, a veoma je važna i promocija hrvatskog investicijskog okružja u Kini.

Ukupna robna razmjena Hrvatske i Kine prošle je godine iznosila 1,66 milijardi dolara. Hrvatska je u Kinu najviše izvozila granit, porfir, bazalt itd., polimere etilena, goveđe kože, strojeve za obradu i preradu gume te sjedala, a uvozila je iz Kine električne aparate za žičnu telefoniju, strojeve za automatsku obradu podataka, strojeve za tiskanje, TV prijemnike te ostale igračke. Do danas nisu zabilježena kineska ulaganja u Hrvatsku, osim u obliku otvaranja predstavništava odnosno trgovačkih društava kineskih tvrtki u Hrvatskoj - Lenovo Technology B.V., Huawei d.o.o. te ZTE Hrvatska d.o.o.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram