Zatvori
Poslovni Puls
30/05/2012

Tko bi rekao: Europske kompanije napuštaju Kinu zbog sve skuplje cijene rada!

Europska gospodarska komora objavila je da, iako je Kina sve važnije tržište za njezine članice, mnoge kompanije obeshrabruje rast cijena i regulatorne prepreke u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu...

Ukupno 22 posto ispitanika navelo je u redovnom godišnjem istraživanju poslovnog povjerenja da razmišljaju o preusmjeravanju ulaganja iz Kine na druga tržišta, navodi se u priopćenju. "Zadovoljstvo nam je izvijestiti da europske kompanije i dalje ulažu u Kinu i otvaraju nova radna mjesta, ali zabrinjava izostanak reformi u regulatornom okruženju koji nerazmjerno utječe na poslovanje stranih tvrtki kao i na domaći privatni sektor", rekao je predsjednik komore Davide Cucino.

"Ima naznaka da bi zbog zastoja reformi i rasta troškova svojedobno pouzdani priljev izravnih stranih ulaganja mogao usporiti a planirana ulaganja biti preusmjerena prema drugim tržištima u nastajanju", poručio je Cucino.

Prosječna godišnja plaća radnika u privatnim tvrtkama u kineskim gradovima porasla je prošle godine 12,3 posto u odnosu na godinu prije, na 24.556 juana (3.900 američkih dolara), objavio je u utorak Državni zavod za statistiku.

Iako su kineske plaće i dalje niske u usporedbi s bogatim zemljama u Europi i Sjevernoj Americi, rastu brže od onih u susjednim zemljama.

Zbog toga Kina gubi konkurentnost u odnosu na druga gospodarstva u razvoju kao što je Vijetnam, te mnogi ekonomisti predviđaju trend preseljenja kompanija u druge zemlje.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram