Zatvori
Poslovni Puls
23/05/2012

Bivši grčki premijer: U slučaju da Grčka izađe iz eurozone, inflacija raste na 50 posto!

"Planovi za izlazak Grčke iz eurozone ne mogu se isključiti", rekao je bivši grčki premijer Lucas Papademos, upozoravajući da bi ta opcija mogla čak pogoditi zemlje izvan eurozone...

"Premda nije vjerojatno da će se taj scenarij ostvariti i premda nije poželjan ni za Grčku niti za druge zemlje, ne mogu se isključiti pripreme za potencijalne posljedice izlaska Grčke iz eurozone", rekao je Papademos u razgovoru za The Wall Street Journal.

Izlazak Grčke iz eurozone imao bi katastrofalne gospodarske posljedice, rekao je bivši čelnik Europske središnje banke (ECB), u prvom intervjuu od predaje vlasti prijelaznoj vladi prošli tjedan. Papademos je procijenio da bi cijena izlaska Grčke iz eurozone bila između 500 milijarda i bilijun eura, uključiujući utjecaj na tržišne vrijednosti kompanija, druge zemlje i štetu realnom gospodarstvu, prenosi HRT.

"Neke kalkulacije koje sam vidio sugeriraju da bi inflacija mogla narasti na 30 ili čak 50 posto", rekao je bivši grčki premijer.

Grčka će 17. lipnja održati opće izbore, druge nakon 6. svibnja nakon kojih se nije uspjela formirati vlada. Europski čelnici upozorili su Grčku da ne može očekivati pomoć ako nova vlada odustane od reformi.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram