Zatvori
Poslovni Puls
23/05/2012

Formula 1 izlazi na burzu kroz IPO vrijedan više od 10 milijardi američkih dolara!?

Samo par dana nakon izlaska Facebooka na njujoršku tehnološku burzu Nasdaq, čini se da još jedan svjetski poznati brend ubrzava planove za javnu ponudu dionica na burzi u Singapuru...

Prema izvještajima tamošnjih medija, na koje se poziva CNN, singapurska je burza odobrila planove za inicijalnu javnu ponudu (IPO) Formule 1, koja bi tim potezom prikupila oko tri milijarde dolara, što bi trebala biti druga po jačini javna ponuda na azijskim burzama. Rekord drži tvrtka hongkonškog tajkuna Li Ka Shinga, Hutchison Port Holdings Trust, koji je lani izašao na burzu, a tvrtka je tada bila procjenjena na 5,5 milijardi dolara, prenosi Vjesnik.

Reuters izvještava da je tvrtka CVC Capital Partners, koja je imala većinu u Formuli 1 od 2006., već prodala oko 1,6 milijardi dolara vrijednih udjela američkim investicijskim tvrtkama Waddell & Reed i BlackRock, kao i središnoj banci Norveške (Norges Bank), čime je svoje udjele u Formuli 1 smanjila na oko 40 posto. "Osim što se prodajom došlo do dodatnog kapitala, ona daje IPO-u Formule 1 kredibilitet, jer su svjetski poznate investicijske tvrtke ušle u sustav upravljanja uoči javne ponude", izjavio je za Reuters Peter Elston, čelnik azijsko-pacifičkog odjela u tvrtki Aberdeen Asset Management.

No Justin Harper, jedan od analitičara tvrtke IG Markets Singapore nije pretjerano siguran u uspjeh IPO-a Formule 1, posebno ako se u obzir uzme situacija na tržištu i iskustvo s Facebookovim IPO-m: dionice najjače društvene mreže su  jučer pale za 11 posto. "Mislim da bi se Formuli 1 moglo dogoditi slično što se događa Facebooku", izjavio je Harper za France-press, dodajući da postoji realna opasnost da Formula 1 ne bude zanimljiva velikim ulagačima, kao što to očito nije ni Facebook.

Zbog dužničke krize u Europi, mnoge kompanije odlaze na azijske burze – hongkonšku i singapursku, u nadi da će tamošnjom prodajom dionica osigurati svježi novac.

Prošle je godine tako Manchester United, koji ima veliku navijačku bazu u Aziji, na burzu u Singapuru (u tom gradu-državi se inače vozi noćna utrka Formule 1), pustio dionice u vrijednosti od milijarde dolara. Usprkos tome, Mancehster je i dalje dužan oko pola milijarde dolara, a dio je dug kojeg je napravila kompanija američkog multimilijardera Malcolma Glazer, koji je kupio klub za 1,2 milijarde dolara 2005.

Analitičari spekuliraju kako bi Formula 1 u IPO-u mogla potražiti tržišno vrednovanje veće od 10 milijardi dolara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram