Zatvori
Poslovni Puls
21/05/2012

Dobre vijesti za vozače: Analitičari očekuju stabilizaciju cijene sirove nafte na europskom tržištu

Nakon stabilizacije cijena početkom travnja, cijene sirove nafte na svjetskim su tržištima bilježile pad pa se zadnja cijena nafte tipa Brent nalazi na 107 dolara po barelu, a nafte tipa WTI na 91 dolar po barelu...

Time su cijene nafte u odnosu na početak travnja zabilježile pad od oko 15 dolara po barelu.

Spuštanje cijena nafte rezultat je smirivanja napetosti između Irana i Zapada te razmjerno slabih ekonomskih pokazatelja iz SAD-a i Europe, što odražava i prognozirana razina potražnje za sirovom naftom. Naime, prema očekivanjima Međunarodne agencija za energiju (IEA) ukupna svjetska potražnja za naftom u ovoj godini mogla bi porasti za svega 0,9% u odnosu na 2011. godinu pri čemu se očekuje da će rast potražnje biti potaknut isključivo potražnjom zemalja koje ne pripadaju skupini najrazvijenijih (OECD).

Blagi utjecaj na pad cijena nafte u posljednjih mjesec dana zasigurno je imala i povećana proizvodnja, koja je u travnju porasla za 0,6 mb/d, najvećim dijelom zbog veće proizvodnje članica OPEC-a (posebno Iraka, Nigerije i Libije).

Kretanje cijena nafte u nastavku godine ovisit će o geopolitičkim kretanjima i razini likvidnosti na tržištima. U slučaju eskalacije sukoba na Bliskom istoku ne može se isključiti rast cijena nafte. Međutim, u baznom scenariju pretpostavili smo da neće doći do eskalacije sukoba između Irana i Zapada pa s obzirom na tek blagi očekivani rast potražnje za naftom, i to primarno sa strane tržišta u razvoju, očekujemo tek blago višu prosječnu cijenu nafte u odnosu na prošlu godinu.

"Razmjerno široki spread između cijena nafte WTI (na američkom tržištu) i Brent (na europskom tržištu), koji je posljedica gomilanja zaliha sirove nafte u američkom gradu Cushingu, tijekom ove godine bi se mogao zadržati na trenutačnim razinama, a smanjenje razlike očekuje se tijekom 2013. Kroz uvoz kretanje cijena nafte na svjetskim tržištima utječe na domaće cijene, no slaba domaća potražnja i nedostatak gospodarskog oporavka upućuju na umjerenu stopu inflacije u ovoj godini (oko 3% prosječno)", poručuju analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram