Zatvori
PoslovniPuls
21/02/2023

ANALIZA: Ova godina ponovno će biti obilježena volatilnostima na globalnom tržištu nafte

Cijena sirove nafte na međunarodnim robnim burzama kretala se u petak oko 84 dolara za barel za naftu tipa Brent, koja je referentna za europsko tržište, dok je WTI bila na razini od 77 dolara po barelu.

Razine su to za 2,5% odnosno 3,9% niže od početka godine. Na godišnjoj razini, u odnosu na sredinu veljače 2022., cijena nafte tipa Brent niža je za oko 10% (WTI -16%).

U ovoj godini tržište nafte moglo bi se suočiti s još jednom godinom obilježenom povećanom volatilnošću u kretanju cijena, za koje očekujemo da bi se mogle kretati između 70 i 100 USD po barelu (Brent), najavljuju RBA analitičari.

Iako je „ratna premija“ znatno smanjena, još uvijek postoji niz čimbenika koji bi mogli utjecati na cijenu sirove nafte. Osim geopolitičkih rizika, Kina će vjerojatno biti najvažniji čimbenik zaokreta na strani potražnje. Prema IEA (The International Energy Agency), Kina bi mogla generirati gotovo polovicu porasta potražnje za naftom tijekom ove godine, nakon što je ukinuta politika nulte tolerancije na Covid (iako je oblik i brzina ponovnog otvaranja i dalje neizvjestan). Stabilan oporavak globalne potražnje za mlaznim gorivom još je jedan ključni pokretač dodatne potražnje za naftom od 1,9 milijuna barela dnevno koju IEA projicira za 2023.

Na strani opskrbe, glavne neizvjesnosti dolaze iz SAD-a, koji se smatra glavnim svjetskim izvorom rasta opskrbe i Rusije, na koju dodatno utječe zabrana naftnih derivata EU-a od 5. veljače. Prema Izvješću IEA-e, Rusija je povećala svoj ukupni izvoz nafte i rafiniranih proizvoda s oko 7,0 milijuna b/d u razdoblju srpanj-kolovoz 2022. na 7,8 milijuna b/d u prosincu 2022. Povećanje obujma izvoza u prosincu rezultat je veće prodaje morske nafte i rafiniranih proizvoda. Rusija je još jednom dokazala da je u stanju plasirati dodatne količine sirove nafte u zemlje poput Kine, Indije i Turske, koje koriste visoke popuste na rusku naftu. Na temelju kotacija Plattsa, ruskom naftom Ural u siječnju se trgovalo po prosječnoj cijeni od 46 USD/bbl (~45% popusta na Brent), znatno ispod gornje granice cijene od 60 USD/bbl koju je uveo G7 u prosincu 2022. Smatramo da viši popusti na rusku sirovu naftu dokazuju učinkovitost naftnog embarga EU-a i G7, koji su uspjeli smanjiti prihode Rusije, a da nisu uzrokovali skok globalne cijene nafte.

S druge strane, sve je više dokaza da se globalno tržište nafte vratilo na "stari naftni poredak" s OPEC-om koji ponovno preuzima svoju moć određivanja cijena. Unatoč atraktivnom cjenovnom okruženju, američka industrija nafte iz škriljevca i dalje oklijeva agresivnije povećati proizvodnju. Predviđamo da će se ukupna proizvodnja nafte u SAD-u povećati za 0,8 milijuna bbl/d u 2023. (+0,4 milijuna bbl/d u odnosu na prosinac 2022.), u usporedbi s rastom od 1,4 milijuna bbl/d u 2022.

Smanjenje proizvodnje od 2,0 milijuna bbl/d koje je odobrio OPEC+ u listopadu imalo je samo manji utjecaj na proizvodnju kartela budući da je većina njegovih zemalja članica već proizvodila ispod odobrenih kvota. Štoviše, na sastanku u prosincu, Organizacija zemalja izvoznica nafte ponovno je potvrdila svoju predanost stabilizaciji globalnog tržišta nafte i "poduzimanju hitnih dodatnih mjera" ako bude potrebno.

"Iako očekivana prekomjerna ponuda u prvoj polovici 2023. ne bi trebala pokrenuti nikakvu akciju OPEC-a, očekujemo kako će OPEC revidirati svoju proizvodnu strategiju na sastanku u lipnju i donijeti najmanje 0,5 milijuna bbl/d dodatne količine nafte na tržište u drugoj polovici 2023", komentiraju RBA analitičari.

Prema prognozama RaiffeisenRESEARCHA dodatna ponuda iz OPEC-a i SAD-a u potpunosti će pokriti procijenjenu dodatnu potražnju od 1,7 milijuna bbl/d iz Kine i nastavak oporavka globalne potražnje za mlaznim gorivom. Stabilna proizvodnja nafte u Rusiji u kombinaciji s višim razinama izvoza sirove nafte trebala bi dodatno pomoći u održavanju ravnoteže na globalnom tržištu nafte. Ubrzano ponovno otvaranje Kine predstavlja najveći uzlazni rizik za trenutnu prognozu cijena nafte.

"Međutim, vjerujemo da bi OPEC intervenirao u slučaju većeg manjka nafte u drugoj polovici 2023. i prilagodio svoju proizvodnju na više kako bi povratio tržišni udio u Aziji. Osim toga, potražnja za sirovom naftom također je bila snažno podržana prelaskom s plina na naftu prošle godine. Uz cijene plina koje su sada ispod cijena destilata, mogli bismo vidjeti preokret trenda zamjene plina naftom, barem prije početka nove sezone ubrizgavanja plina, u drugoj polovini 2023. godine", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram