Zatvori
Poslovni Puls
19/05/2012

Dobre vijesti: Kina definitivno voli Hrvatsku!

Hrvatski premijer Zoran Milanović sastao se s predsjednikom Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Wu Bangguom. Glavna tema razgovora bila je gospodarska suradnja između Kine i Hrvatske, s posebnim naglaskom na područje infrastrukture, energetike, trgovine i turizma, priopćeno je iz hrvatske vlade...

"Hrvatskoj je prije svega u interesu gospodarska suradnja s Kinom, a prostor za suradnju vidimo u infrastrukturnim projektima, prvenstveno Luci Rijeka i izgradnji željeznice od Rijeke prema sjeveru", rekao je Zoran Milanović, prenosi HRT.

Wu Bangguo je čestitao Hrvatskoj na skorašnjem članstvu u Europskoj uniji, unutar koje će se, kako je kazao, suradnja intenzivirati. "Kina je voljna raditi s hrvatskom stranom kako bi još više unaprijedila sveobuhvatno partnerstvo i suradnju između dvije zemlje", prenosi Xinxua riječi visokog kineskog dužnosnika.

Ocjenivši da je Hrvatska pouzdan i prijatelj i partner u jugoistočnoj Europi, Wu je kazao da Kina pridaje veliki značaj tradicionalnom prijateljstvu između dviju zemalja te će bilateralne odnose promicati u duhu obostranog poštivanja, jednakosti i reciprociteta, dodaje Xinxua. Osvrnuvši se na gospodarsku suradnju, Wu je potvrdio da je kineska strana zainteresirana za izgradnju infrastrukture.

Podsjetio je i na nedavni boravak kineskog premijera Wen Jiabaoa u Poljskoj, koji se tom prigodom sastao i s hrvatskim premijerom, gdje je najavljeno otvaranje kreditne linije od 10 milijardi dolara za suradnju sa srednjom Europom, a u okviru toga namjera je realizirati i nekoliko projekata s Hrvatskom. Kina je prošle godine u inozemstvo investirala 60 milijardi dolara, a u sljedećih pet godina planira uložiti 500 milijardi dolara, pri čemu će, dodao je Wu, "ohrabrivati svoje kompanije da ulažu u Hrvatsku".

Hrvatska je druga etapa europske turneje Wua, a slijede posjeti Luxembourgu i Španjolskoj. Prije Zagreba, Wu je boravio u trodnevnom posjetu Nizozemskoj.

Foto: Vlada.hr

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram