Zatvori
Poslovni Puls
17/05/2012

Svjetsko tržište: Rast industrijske proizvodnje u SAD-u, sve se i dalje vrti oko grčkog pitanja...

Potrošačke su cijene u travnju u eurozoni porasle 2,6% na godišnjoj razini te 0,5% na mjesečnoj (što je u skladu s očekivanjima tržišta). Nakon pada od 0,6% u ožujku, industrijska je proizvodnja u travnju u SAD-u porasla za 1,1% godišnje, što je više od očekivanja tržišta...

S druge strane, broj odobrenih građevinskih dozvola smanjio se za 7% u odnosu na ožujak. Iskorištenost kapaciteta u SAD-u u travnju porastao je na 79,2%, što je više od očekivanja tržišta.

I njemačke i američke obveznice našle su se pod pritiskom nakon postavljanja privremene vlade u Grčkoj, ali i optimizma glede gospodarskog oporavka u SAD-u budući da su jučerašnje objave pozitivno iznenadile tržište ukazujući na snažniju ekonomsku aktivnost na početku drugog tromjesečja.

Uz smanjenje potražnje za sigurnim utočištima te rast dioničkih tržišta spreadovi periferije eurozone su se suzili iako se primjerice španjolski desetogodišnji prinos (6,21%) nalazi na oko 50 bb višim razinama u usporedbi s početkom mjeseca, prenose RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram