Zatvori
Poslovni Puls
14/05/2012

Grci se moraju dogovoriti do četvrtka, inače slijede novi parlamentarni izbori u lipnju

Danas će se održati sastanak ministara financija eurozone. Prošloga je tjedna Grčkoj isplaćeno 4,2 milijarde eura od predviđenih 5,2 milijarde, a ostatak isplate tranše ovisi o odluci ministara financija eurozone...

Na izborima 6. svibnja grčki su birači dali veću podršku strankama koje odbacuju mjere štednje, ali nijedna stranka ne može okupiti koaliciju koja bi dobila većinu u parlamentu, stoga se sve češće spominju novi izbori.

Više ministara zemalja članica upozorilo je da isplata sljedećih tranši pomoći, o kojima se treba odlučiti u lipnju, ovisi o formiranju vlade koja će se obvezati da će poštovati uvjete dogovorene u okviru drugog programa pomoći od 130 milijardi eura.

Grčki predsjednik Carolos Papulias nastavit će pregovore o formiranju vlade, ali na njima neće sudjelovati Alexis Tsipras, predsjednik radikalne lijeve stranke Syrize. Papulias je na razgovore pozvao čelnike tri stranke koje su osvojile najviše glasova na nedavnim izborima - Pasoka, Nove demokracije i Syrize, ali i predstavnike umjerene Demokratske ljevice.

Čelnik Demokratske ljevice Fotis Kuvelis izjavio je da bi bio spreman priključiti se vladi u kojoj ne bi sudjelovao Tsipras.

Grčki predsjednik u nedjelju je pokušao privoljeti čelnike triju stranaka da osnuju koalicijsku vladu kako bi se izbjeglo održavanje novih parlamentarnih izbora koji bi zemlju mogli dovesti do izlaska iz eurozone, ali susret nije donio pozitivan rezultat.

Sadašnja politička blokada mora se prevladati do četvrtka, inače će se u lipnju održati novi parlamentarni izbori, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram