Zatvori
Poslovni Puls
11/05/2012

Svjetsko tržište: Dobre vijesti s američkog tržišta rada, zaustavljen pad njemačkih prinosa...

Industrijska proizvodnja u Francuskoj i Italiji u ožujku je pala manje od očekivanja tržišta...

U Francuskoj je pad na godišnjoj razini iznosio 0,9%, a u Italiji 5,8%. Na mjesečnoj razini industrijska je proizvodnja u Francuskoj bila niža za 0,9%, dok je u Italiji zabilježen rast od 0,5 posto.

Bank of England je na jučerašnjem sastanku prema očekivanjima zadržala referentnu kamatnu stopu na 0,5%, no najavila je zaokret u monetarnoj politici i prestanak korištenja mjera monetarnog popuštanja zbog jačanja inflatornih pritisaka.

Broj zahtjeva za naknade novonezapolenima u SAD-u pao je u prošlom tjednu za 1000 na najnižu razinu u posljednjih mjesec dana (367 tisuća), dok se broj zahtjeva kontinuirano nezaposlenih smanjio za 61 tisuću (na 3,23milijuna).

Četvrtak je konačno donio malo olakšanje na inozemna tržišta nakon vijesti da je EFSF odobrio dio tranše pomoći Grčkoj bez koje ova država ne bi mogla platiti dospijeće obveznice 15. svibnja u vrijednosti 435 mil. eura. Osim toga Španjolska je najavila pomoć svojim bankama u poteškoćama.

Njemačke obveznice zabilježile su korekciju cijena pa su se i prinosi blago oporavili s povijesnih minimuma. Američke obveznice također su se malo konsolidirale našavši se pod pritiskom i nešto povoljnih pokazatelja s tržišta rada.

Ipak povećana averzija prema riziku ogledala se u visokom interesu za jučerašnje tridesetogodišnje izdanje koje je uz visoki bid/cover (2,73) ostvareno uz prinos 3,090 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram