Zatvori
Poslovni Puls
10/05/2012

Svjetsko tržište: Pad suficita robne razmjene Francuske, njemački prinosi na povijesnom minimumu

Jučerašnji dan ponovno je bio razmjerno siromašan ekonomskim objavama na svjetskim tržištima...

U fokusu su bili podaci o robnoj razmjeni Njemačke i Francuske te tekući račun bilance plaćanja Njemačke. Njemačka je u ožujku ostvarila veći godišnji rast robnog uvoza od izvoza pa se suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni smanjio za 7,4% u odnosu na ožujak 2011. godine.

Međutim, na mjesečnoj razini zabilježen je rast suficita na 17,4 milijarde eura (više od očekivanja). Suficit na tekućem računu u istom je mjesecu dosegnuo 19,8 milijardi eura, što je znatno više nego u veljači, ali za 7% manje na godišnjoj razini. U Francuskoj je u ožujku smanjen deficit robne razmjene više od očekivanja te je iznosio 5,7 milijardi eura.

Njemački prinosi i jučer su dosegnuli svoj novi povijesni minimum (desetogodišnji bund ispod 1,5%!). Španjolske desetogodišnji prinos premašio je 6 posto, a talijanske obveznice također nastavljaju s rastom.

Rast averzije prema riziku i potražnje za sigurnim utočištima posljedica je političke nestabilnosti u Grčkoj te straha od budućih poteza eventualne nove vlade (koji ne isključuju napuštanje reformi, nacionalizaciju banaka). Ipak nemogućnost sastavljanja vlade vrlo vjerojatno rezultirati će ponavljanjem izbora, prenose RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram