Zatvori
Poslovni Puls
08/05/2012

Svjetsko tržište: Neočekivano visok pad povjerenja investitora u eurozoni, u fokusu Francuska i Grčka...

Neočekivano visoki pad Sentix indikatora povjerenja investitora zabilježen je u eurozoni u svibnju...

Spomenuti pokazatelj je s -14,7 potonuo na -24,5 (očekivano -15,3). S druge strane u ožujku je zabilježen godišnji pad industrijskih narudžbi u najvećem gospodarstvu eurozone, Njemačkoj. Tako je pad na godišnjoj razini iznosio 1,3% dok je na mjesečnoj razini ostvaren rast od 2,2% što je više od očekivanja. Mjesečni rast je prvenstveno potaknut rastućom potražnjom izvan eurozone.

Potrošački krediti u SAD-u zabilježili su u ožujku razmjerno snažan rast te su s 9,3 milijarde dolara narasli na 21,4 milijarde dolara. Spomenuto povećanje potrošačkih kredita predstavlja njihov najveći rast u posljednjih deset godina.

Jučerašnji je dan na svjetskim deviznim tržištima donio rast nesigurnosti i povećanu potražnju za američkim obveznicama. U fokusu su bili rezultati izbora u Francuskoj i Grčkoj koji su pojačali zabrinutost u rješavanje fiskalne krize u eurozoni.

Američke su obveznice porasle duž cijele krivulje, dok su u eurozoni pad zabilježile čak i njemačke euroobveznice. Zbog nepovjerenja investitora da će Grčka provesti nužne uštede te da će se dužnička kriza dodatno produbiti, pad cijena zabilježile su i grčke obveznice, kao i obveznice ostalih perifernih članica eurozone, prenose RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram