Zatvori
Poslovni Puls
07/05/2012

Merkel jasno poručila da Francuska pod novim vodstvom ne smije odustati od politike štednje

Njemačka je postavila svoje uvjete novoizabranom francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu. Isključivši mogućnost novih pregovora o europskom fiskalnom paktu i bilo kakvu inicijativu za poticanje rasta putem povećanja deficita...

"Nije moguće ponovno o svemu pregovarati nakon svakih izbora jer u takvim uvjetima Europa više ne funkcionira", kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel. Napomenula je da bi tada i Grčka mogla tražiti nove pregovore o programu štednje koji mora provesti da bi dobila međunarodnu pomoć.

U pogledu prijedloga budućeg francuskog predsjednika Francoisa Hollandea o tome da bi u europski fiskalni pakt trebalo ugraditi odredbe o rastu, glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert rekao je ranije na konferenciji za novinare da "Njemačka ne želi rast putem deficita, nego rast putem strukturnih reformi. To znači da Njemačka želi promicati put koji je sama odabrala i reforme tržišta rada koje je započeo bivši kancelar Gerhard Schroeder. Rast nije novo pitanje, nego drugi stup naše fiskalne politike i to ne samo od jučer", dodao je.

Seibert je odbacio nagađanja da će zbog takvih razlika u mišljenjima izbiti sukob između Njemačke i Francuske, istaknuvši da je Merkel spremna na otvoren dijalog. "Vidjet ćemo kakve prijedloge i ideje on ima i krenuti od toga", rekao je Seibert, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram