Zatvori
Poslovni Puls
03/05/2012

Svjetsko tržište: Pad prerađivačke industrije u eurozoni, njemački prinosi na povijesnom minimumu...

Jučerašnji je dan bio bogat ekonomskim objavama na svjetskim tržištima...

PMI indikatori prerađivačkog sektora najvećih gospodarstava eurozone za travanj uglavnom su bili lošiji od očekivanja (uključujući i Njemačku) te se nalaze ispod 50, što pokazuje pad prerađivačke industrije. Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj zadržala se u travnju na 6,8% koliko je iznosila i u ožujku, dok je stopa nezaposlenosti u Italiji u ožujku porasla na 9,8% (9,6% u veljači). Stopa nezaposlenosti na razini eurozone blago je porasla u ožujku te je iznosila 10,9 posto.

Podaci američke agencije za zapošljavanje ADP pokazuju da je u travnju zaposlenost povećana za 119 tisuća, što je ispod očekivanja tržišta. Industrijske narudžbe u SAD-u u ožujku su bile uglavnom u skladu s očekivanjima te su zabilježile pad od 1,5% u odnosu na veljaču.

Nakon optimističnog početka dnevnog trgovanja neočekivani pad PMI indeksa diljem Europe, rast nezaposlenosti u eurozoni i špekulacije o negativnom utjecaju krize realnog sektora na fiskalnu situaciju u Europi utjecao je na snažniju potražnju za njemačkim obveznicama. Prinosi duž njemačke krivulje pali su na povijesni minimum pri čemu je prinos na desetogodišnji bund pao na 1,61 posto. Spread između američkog i njemačkog desetogodišnjeg dospijeća proširio se gotovo na 30 bb. Obveznice perifernih članica eurozone su zabilježili pad cijena, rast prinosa i širenje spreadova, prenose RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram