Zatvori
Poslovni Puls
02/05/2012

Svjetsko tržište: Iznadočekivani rast maloprodaje u SAD-u, ulagači u Europi traže sigurna utočišta...

Trgovina na malo u Njemačkoj u ožujku je zabilježila rast od 2,3% godišnje, što je više od očekivanja, dok je na mjesečnoj razini zabilježila rast od 0,8 posto...

Prema prvim rezultatima, stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena u eurozoni je u travnju ostvarila rast od 2,6% na godišnjoj razini, što je malo snažniji rast od očekivanja.

Pokazatelji osobnog dohotka i osobne potrošnje u ožujku u SAD-u bili su uglavnom u skladu s očekivanjima. Tako je osobni dohodak porastao za 0,4%, a osobna potrošnja za 0,3% u odnosu na veljaču. ISM indikator prerađivačkog sektora u SAD-u za travanj porastao je na 54,8 i tako premašio očekivanja tržišta (vrijednosti iznad 50 ukazuju na rast).

Nakon objave iznadočekivanog rezultata ISM indikatora prerađivačkog sektora, američke su obveznice jučer zabilježile pad, dok je desetogodišnji prinos porastao na 1,94 posto.

S druge strane, u Europi dominira potražnja za sigurnim utočištima zbog nesigurnosti u razvoj fiskalne krize i gospodarski oporavak. Njemački su prinosi blizu rekordno niskih razina (desetogodišnji prinos na 1,66%) iako su španjolske obveznice u ponedjeljak porasle nakon objave vijesti da je španjolsko gospodarstvo u prvom tromjesečju palo manje nego što se očekivalo, prenose RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram