Zatvori
Poslovni Puls
30/04/2012

Joseph Stiglitz: Ovakva politika štednje više nema smisla, Europa će počiniti samoubojstvo!

Američki nobelovac Joseph Stiglitz tvrdi kako se Europa nalazi u "groznoj" situaciji, a fokus na štednju čitav kontinent gura prema "samoubojstvu"...

"Nikad nije postojao uspješan program štednje u nekoj velikoj zemlji. Europski pristup je definitivno onaj koji najmanje obećava. Mislim da Europa ide ravno ka samoubojstvu", kazao je Joseph Stiglitz novinarima u Beču, a prenosi Index.

U 27 zemalja EU političari primjenjuju mjere štednje koje ukupno dosežu 450 milijardi eura, što usred krize označava veliku rupu. Istovremeno je dug eurozone prošle godine narastao na najvišu razinu od uvođenja zajedničke valute, jer su vlade povećale zaduživanje kako bi pokrile proračunske deficite i financirale bailout programe za zemlje koje je kriza najviše pogodila, piše Bloomberg.

"Kad bi Grčka bila jedina zemlja primorana na štednju, vlasti bi to mogle ignorirati. Ali to je nemoguće kada i velike zemlje poput Francuske i Britanije forsiraju štednju. To je velika zajednička štednja, a ekonomske posljedice će biti strašne", kazao je Stiglitz. "Iako su europski lideri shvatili da sama štednja neće donijeti rezultat ako nema i rasta, ništa konkretno nisu poduzeli u vezi toga. Ono što su dogovorili prošlog prosinca je recept kojim su osigurali smrt eura", dodao je Stiglitz.

"Problem eura je taj što je država odvojena od centralne banke i štampanja novca. Štednja u kombinaciji s ograničenjima eura je smrtonosna kombinacija", objašnjava američki nobelovac. Smatra kako će u eurozoni ostati svega dvije zemlje nastavi li Europa s politikom štednje, a tu misli na Njemačku i Nizozemsku ili Finsku. "Politika štednje dovest će do visoke stope nezaposlenosti koja će biti politički neprihvatljiva, a deficiti će biti veći", dodaje.

Europskim liderima umjesto štednje predlaže promjenu fokusa trošenja državnog novca, snažnije iskorištavanje institucije poput Europske investicijske banke, promjenu porezne politike tako da potiče gospodarstvo te fleksibilnije balansiranje proračuna.

Foto: Flickr

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram