Zatvori
Poslovni Puls
04/04/2012

Ostatak svijeta naprijed - Hrvatska natrag: Država reže otkupne cijene električne energije iz obnovljivih izvora?

Članovi Vijeća zajednice obnovljivih izvora energije pri HGK na sastanku održanom u utorak 3. travnja oštro su negodovali protiv revizije tarifa za otkup električne energije iz obnovljivih izvora energije...

Naime, u kuloare je dospio prijedlog revizije tarifa koji je načinio Energetski institut Hrvoje Požar po nalogu MINGO-a, prema kojem se otkupne cijene energije iz solarnih sustava smanjuju za čak 33 do 35%. Otkupne cijene energije iz vjetroelektrana smanjuju se za 2%, elektrana na biomasu iz šumarstva i poljoprivrede i bioplin za 10%, dok su jedina postrojenja koja mogu očekivati povećanje tarifa male hidroelektrane s rastom otkupnih tarifa za 3 do 51%, prenosi portal energetika-net.

Tarife su izračunavane na osnovu proračuna prema kojem investitor koristi čak 35% svojih sredstava, a takvih je u Hrvatskoj vrlo malo, pa se investicije uglavnom vraćaju iz hipotekarnih i drugih kredita opterećenih visokim kamatama. Članovi Vijeća žestoko su reagirali na činjenicu da pri reviziji tarifa uopće nisu konzultirani, te da bi za ekonomiku tarifa u OIE trebalo angažirati relevantnije institucije kao što su primjerice neki hrvatski fakulteti. Takve tarife, a posebno veliki pad u fotonaponskim sustavima, kojih je u Hrvatskoj instaliran tek jedan promil, ocijenjene su kao promašaj koji bi mogao snažno utjecati na investicije u sektor obnovljivih izvora energije. Hrvatska stručna udruga za sunčanu energiju predložila je reviziju tarifa za 2012. koje bi se smanjile za 9 do 10%, ovisno o tipu postrojenja, pojednostavljenje procedura te povećanje godišnje kvote za FN sustave od 100 MW u 2012. do 400 MW u 2015. godini.

U zaključke skupa ušle su konstatacije da HEP ODS ne funkcionira, resorno ministarstvo ne konzultira proizvođače te stručnjake a bez te stručne grupacije ne bi se smjeli donositi zakoni niti tarife. Pozvani predstavnici Ministarstva gospodarstva nisu se odazvali sastanku.

Pročitajte još:

- Zelena energija sve zanimljivija: Končar gradi vjetroelektranu vrijednu više od 200 milijuna kuna

- Njemački poduzetnik u Hrvatskoj želi izgraditi 20 solarnih parkova ukupne vrijednosti 150 milijuna eura

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram