Zatvori
Foto: U današnjem članku govorit ćemo o možda najvažnijoj temi investiranja – diverzifikaciji rizika...
Jurica Dujmovic
28/03/2011

Investiranje za početnike - dio četvrti: Diverzifikacija rizika

Naš kolumnist Jurica Dujmović je trenutno zaposlen u američkoj tvrtci Weiss inc, na poziciji marketinškog konzultanta i specijalista za društvene mreže. Bavi se grafičkim i web dizajnom, ilustriranjem i pruža konzultantske usluge na području brandinga i marketinga. Iza sebe ima 10 godina radnog iskustva i veliki broj publikacija i radova. Na svom blogu Svaki tjedan savjet jedan piše članke s poslovnom tematikom posebno orjentirane na male i srednje poduzetnike, koje preuzima nekoliko hrvatskih poslovnih portala, uključujući i Poslovni Puls.

Dragi čitatelji! Ovaj članak je nastavak na seriju o investiranju za početnike. Prva tri dijela možete pronaći  OVDJE , OVDJE i OVDJE!.

U današnjem članku govorit ćemo o možda najvažnijoj temi investiranja – diverzifikaciji rizika. Čak i uz poznavanje svih modaliteta investiranja – svih metoda ulaganja i informiranja, dobar investitor zna da stvari uvijek ne idu onako kako ih je isplanirao. Postojanje rizika samo po sebi podrazumjeva vjerojatnost da nešto pođe loše – krahovi burzi, nagli padovi vrijednosti vrijednosnica i drugi elementi „iznenađenja“ često zaskoče i one najspremnije. Zato dobar poduzetnik zna da ne smije stavljati „sva jaja u istu košaru“. To u principu znači sljedeće:

Ako investirate, recimo u otvorene fondove, ne stavljajte sav svoj novac u fond visokog rizika. Rasporedite ga na takav način da možete reći sljedeće:

Svoj sam novac rasporedio tako, da u slučaju loših rezultata jednog dijela mojih investicija, drugi dio svojim stabilnim rastom pokrije taj nedostatak. Dakle - poanta diverzifikacije ili raspodjele rizika jest u tome da se i  u uvjetima rizičnog ulaganja imate na što osloniti – u ovom primjeru, recimo rizik equity fonda (dionički) bi izravnavali stabilnošću rasta novčanog (obveznički) fonda.

Naravno, ovo je samo jedan (dosta jednostavan) primjer diverzifikacije rizika. Pravilna i kvalitetna diverzifikacija se proteže preko cjelokupnog financijskog angažmana pojedinog investitora. To znači da u svakom trenutku – planirajući svoje investiranje, potrošnju i poslovni angažman, investitor drži pod kontrolom rizični i stabilni dio. Na ovaj način se čak i gubici mogu kompenzirati, bez potrebe da investicija „jede“ dodatna sredstva – radije, po zakonu spojenih posuda, novac prelazi iz jednog fonda u drugi – iz jedne investicije u drugu. Naravno – stabilniji prihodi znače i manje prihode, tako da je ponekad potreban i dulji rok ili veći iznos da se novac izgubljen rizičnim ulaganjem kompenzira – ipak, diverzifikacija ovisi o vama. Postoje nekoliko oblika diverzifikacije, a ovom prilikom ćemo spomenuti najvažnije:

1. 1. Diverzifikacija po stupnju rizika

O njoj smo govorili gore – ukratko: kapital raspodjeljujemo prema stupnjevima rizika koji ulaganje predstavlja – ovisno o tome koliko želimo riskirati, omjere sigurnog i riskantnog ćemo tome prilagoditi.

2. 2. Diverzifikacija po vrsti ulaganja

Ovaj oblik ne uzima toliko u obzir stupnjeve rizika, koliko različite oblika investiranja. U najširem smislu, u ovakav oblik diverzifikacije spada, na primjer, odabir sigurnijeg, ali manje plaćenog posla, u kombinaciji s investiranjem u fond visokog rizika. Isto tako, tu spada parcijalno ulaganje, gdje se kapital ravnomjerno raspodjeljuje na tržište bliskog, dalekog istoka i zapada. Raspodjelom svojih investicija na različitim tržištima, smanjujemo rizik, budući da ga raspršujemo, pa je potrebno da se dogode negativna kretanja na većem broju tržišta, kako bi naša globalna bilanca bila negativna.

Diverzifikacija nadilazi pak koncept investiranja u tržišta kapitala i prelazi u sferu odgovornog raspolaganja novcem u svim situacijama u kojima se u životu nalazimo. Na taj način smanjujemo potencijalne gubitke i omogućavamo da naša investicija ne bude trošak, nego rotacija kapitala na koju utječemo razumnim i dobrim odlukama.

Naravno – niti diverzifikacija nas ne može spasiti od gubitka – smanjenje rizika nije nestanak rizika – čak i sigurna ulaganja mogu postati rizična u određenim uvjetima. Zato ponavljam zlatnu maksimu: ne ulažite novac koji ne možete priuštiti da izgubite. Tanka je crta između investiranja i kockanja. Nemojte prokockati svoj kapital brzopletim odlukama.

O diverzifikaciji bi se moglo reći još dosta, zato vas pozivam da vam ovaj članak bude samo osnova u vašem istraživanju mudrog i uspješnog investiranja. Sljedeći tjedan zaključujemo temu s petim člankom – ne propustite!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram