Zatvori
Poslovni Puls
19/02/2012

POČINJE: Iran zaustavio isporuku sirove nafte britanskim i francuskim kompanijama

Napetosti oko pitanja izvoza iranske nafte u zemlje Europske unije upravo su ušle u "petu brzinu"...

Iransko ministarstvo nafte večeras je objavilo kako je Iran zaustavio isporuku sirove nafte francuskim i britanskim kompanijama! Vijest je objavio glasnogovornik iranskog ministarstva nafte Alireza Nikzad Rahbar.

"Iran će svoju naftu umjesto francuskim i britanskim kompanijama sada isporučivati novim klijentima", rekao je Rahbar.

Ova vijest dolazi nakon što je prošli tjedan objavljena pa demantirana vijest o zaustavljanju izvoza iranske nafte u Nizozemsku, Grčku, Francusku, Portugal, Španjolsku i Italiju. Čini se da ovaj put nije riječ o psihološkom medijskom ratu..

Podsjetimo, Europska unija je nedavno odlučila da embargo na iransku naftu stupi na snagu tek na ljeto, kako bi zemlje imale vremena da nađu adekvatne supstitute. Embargo se uvodi zbog nastavka iranskog nuklearnog programa za koji Iranci tvrde da se razvija za uporabu u poljoprivredi i medicini, a SAD i Europa strahuju da Iran želi stvoriti vlastitu atomsku bombu.

Iran je još prije nekoliko dana najavio kako smjera preduhitrit EU i sankcijama odgovoriti odmah. Oko četvrtine iranske nafte odlazi u EU, a očekuje se kako će ta nafta sad biti preusmjerena u Kinu i Indiju, koje će pak najviše profitirati od nategnutih odnosa Iran i Zapada..

Francuska je u prvoj polovici prošle godine preuzela 2 posto ukupnog iranskog naftnog izvoza, a Velika Britanija nešto manje od 1 posto.

Nakon ove odluke službenog Teherana - sa strahom čekamo jutro i moguću eskalaciju sukoba što bi u onom pesimističnom scenariju moglo dovesti i do pokretanja vojne invazije na Iran...

Pročitajte još:

- Cijene benzina ponovno luduju – hoćemo li do kraja godine plaćati i do 15 kuna po litri benzina!?

- Otkriveno veliko iransko nuklearno postignuće: Iranski znanstvenici proizveli vlastito nuklearno gorivo!

Foto: Flickr/Wikimedia Commons

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram