Zatvori
Poslovni Puls
17/02/2012

Milanović iz proračuna Crkvi daje sve više, a talijanski premijer Monti uvodi porez na crkvene nekretnine

Talijanski premijer Mario Monti jučer je obavijestio Europsku komisiju da Crkvi planira uvesti porez na nekretnine za dijelove zgrada koje se koriste u komercijalne svrhe...

Crkva u Italiji ima veliki broj nekretnina, a premijer Mario Monti želi osigurati da se plaća porez na zgrade koje se iznajmljuju hotelima ili trgovinama. Ukoliko prijedlog usvoji talijanski parlament, očekuje se da će se od Crkve "ubrati" dodatnih od  650 milijuna do 2,6 milijardi eura. To bi mogao biti dobar primjer i za druge posrnule europske ekonomije, posebno Grčku i Španjolsku, koje također trenutno imaju porezne olakšice za razne vjerske organizacije. Ovaj prijedlog je pokazao i da bankar Monti, koji nije izabran na izborima, dobro "čita" raspoloženje naroda.

U trenucima kada im je Monti digao poreze i stegnuo remen, Talijani su se počeli buniti zbog crkvenih i privilegija političara. Nakon što su u prosincu uvedene teške mjere štednje, čak 130 tisuća ljudi je potpisalo internetsku peticiju u kojoj se tražilo skidanje poreznih olakšica za Crkvu.

Europska komisija je 2010. godine otvorila istragu predstavljaju li porezne olakšice crkvenim institucijama  nelegalnu pomoć države i krše li konkurenciju.

Za razliku od Montija koji je shvatio težinu trenutka, hrvatska Vlada još uvijek nema snage dirati u ugovor Hrvatske i Svete Stolice, tako da će Katolička crkva u Hrvatskoj ove godine samo na temelju tog sporazuma iz proračuna dobiti 245 milijuna kuna, dok ćemo 2013. godine dati i pet milijuna više.

Pročitajte još:

- ISTRAŽIVANJE: Hrvati imaju više povjerenja u svoju banku nego u Katoličku crkvu!

- Nećete vjerovati ali crkvene kapelice uskoro bi se mogle pojaviti i u vašem lokalnom trgovačkom centru!

Foto: Flickr, Izvor: Index

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram