Zatvori
Poslovni Puls
17/09/2013

Britanska vlada prodala svoj udio u bankarskom divu Lloyds

Britanska vlada prodala je 6-postotni udio u bankarskoj grupi Lloyds Banking Group za 3,2 milijarde britanskih funta, uz cijenu od 75 penija po dionici, objavili su danas britanski mediji...

Time je udio državnog udjela u Lloydsu smanjen s 38,7 na 32,7 posto, prenio je BBC.

Ta transakcija za državnu riznicu znači novčanu dobit od 61 milijun funta. Tijekom spašavanje bankovne grupe 2008. godina britanska vlada u prosjeku je po dionici platila 73 penija, podsjeća BBC.

"Da je ministar financija prije godinu dana kazao da će tom transakcijom polučiti dobit, zvučalo bi smiješno. Promatrano sa stajališta kakva je situacija bila prije godinu dana, ovo je dobar ishod", tumači urednik-komentator BBC-ja Robert Preston.

Ministar financija George Osborne ocijenio je transakciju povoljnom za porezne obveznike, napominjući da je riječ o važnom koraku u planovima da se vrati novac građana i poboljša stanje u gospodarstvu.

Prodane dionice bile su ponuđene institucionalnim ulagačima, a ne malim ulagačima, pa se očekuje se da bi dio dionica i njima mogao biti ponuđen na prodaju u idućem krugu privatizacije Lloydsa.

U kolovozu je britanski bankarski div izvijestio da ponovno posluje s dobiti. U šestomjesečnom razdoblju zaključno s lipnjem 2013. ostvario je dobit od 2,1 milijardu funta (3,2 milijarde dolara), u usporedbi s gubitkom od 456 milijuna funta u istom razdoblju prošle godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram