Zatvori
Poslovni Puls
09/02/2012

Ma kako ne biste voljeli Nijemce: Njemački izvoz prošle godine iznosio rekordnih 1.060 milijardi eura

Osim što i dalje bilježi sjajnu gospodarsku aktivnost i rekordno nisku stopu nezaposlenosti, Njemačka se jučer pohvalila i obaranjem starog izvoznog rekorda...

Njemački savezni statistički ured objavio je kako je njemački izvoz 2011. godine narastao za čak 11,4 posto i tako po prvi put premašio brojku od 1000 milijardi eura!

Službeni rezultat samo su dokazali da Njemačku prošle godine kriza nije zahvatila. Dapače, čini se kako su od nje profitirali. Ukupno su prošle godine Nijemci izvezli roba i usluga u vrijednosti od 1,06 bilijuna eura, pri čemu je najviše narastao izvoz van EU-a, za čak 13,6 posto.

Izvoz u ostale članice EU-a skočio je za nešto manje od 10 posto na 627,3 milijarde eura, od čega skoro dvije trećina otpadaju na eurozonu.

Iako je u 2011. narastao i uvoz, i to po većoj stopi nego izvoz (13,2 posto) dosegnuvši također rekordni iznos od 902 milijarde eura, ukupni vanjskotrgovački suficit ipak je porastao na 158, 1 milijardu eura.

Njemačka je tako uspjela paralelno potaknuti rast izvoza i domaće potražnje, ali se očekuje kako ove godine zbog krize u eurozoni rezultati neće biti tako dobri. Vlada prognozira kako će 2012. godine izvoz rasti za svega posto, a gospodarski rast bi se trebao zaustaviti na samo 0,7 posto.

Vijest o rekordnom izvozu sigurno će ponovno raspaliti rasprave o njemačkoj ulozi u rješavanju europske dužničke krize. Naime, brojni ekonomisti i analitičari tvrde kako Njemačka gospodarski profitira na dužničkim problemima na periferiji eurozone.

Pročitajte još:

- Prosvjednici na ulicama Atene spalili njemačku i nacističku zastavu i izvikivali parole “Fašisti!” (VIDEO)

- Europljani pronašli novog krivca za produbljenje dužničke krize – Njemačka je kriva za sve naše probleme!

Foto: Flickr, Izvor: PoslovniPuls/Index

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram