Zatvori
Poslovni Puls
06/02/2012

Europljani pronašli novog krivca za produbljenje dužničke krize - Njemačka je kriva za sve naše probleme!

Europa ima novog "Pedra". Nakon "lijenih Grka", na red su došli i nezainteresirani Nijemci...

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick jučer je izjavio kako bi se Europljani ove godine mogli okrenuti protiv Njemačke zbog njezina odnosa prema dužničkoj krizi u eurozoni, prenose strane agencije. Zoellick je u govoru na Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu pozvao Berlin da pruži više potpore Italiji i Španjolskoj.

Dodao je kako ostale zemlje, uključujući i one u usponu, ne razumiju zašto Njemačka nije spremna dati više novca za rješavanje europske dužničke krize. "Tržišta u usponu gledaju na Njemačku s određenom dozom zbunjenosti, frustracije i prezira", kazao je Zoellick te dodao kako ga je jedan kineski dužnosnik upitao - "Zašto bih ja djelovao ako Njemačka nije dovoljno zabrinuta da bi djelovala?" Kazao je kako su fiskalna disciplina i reforme u Italiji i Španjolskoj ključne te da im je potrebna podrška.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pod velikim je pritiskom da izdvoji više novca za spas financijski ugroženih članica eurozone. Nepokolebljiva je u stajalištu da su sadašnji mehanizmi za spas dovoljni. Vladajuća koalicija kancelarke Merkel žestoko se protivi i ideji uvođenja zajedničkih euro-obveznica za koje neki kažu da imaju potencijal okončanja postojeće dužničke krize. Jasno, Njemačka zajedničke obveznice vidi kao prepreku oporavku vlastitog gospodarstva, jer bi uvođenje istih u značajnoj mjeri poskupilo zaduživanje njemačke države na svjetskim financijskim tržištima.

Trenutno raspoloženje u njemačkoj javnosti također je izrazito nesklono daljnjem izdvajanju za spašavanje posrnulih zemalja članica eurozone. Istovremeno, dio kritičara tvrdi kako Njemačka namjerno otežava rješavanje dužničke krize kako bi iskoristila postojeće stanje za jačanje vlastitog gospodarstva i globalne konkurentnosti.

"Njemačka je profitirala od krize u eurzoni, slabiji euro značio je puno za njemački izvoz, a značajno su podigli i svoju tržišnu konkurentnost", upozorio je nedavno George Soros.

Kako god bilo, dok ostatak Europe "životari" - Njemačka uživa u plodovima svog rada - niskoj nezaposlenosti, sve većem poslovnom povjerenju i snažnoj industrijskoj proizvodnji.

Ipak, izgleda kako i njemačkoj idili dolazi kraj...

Posljednji statistički podaci sugeriraju na usporavanje njemačkog gospodarstva u 2012. godini zbog sve slabije potražnje za njemačkim proizvodima na tržištima Europe, SAD-a i Azije.

Ako pesimisti ovaj put budu u pravu i Njemačka se zaista nađe na korak do ulaska u novu recesiju - možda ćemo biti svjedoci velikoj promjeni njemačkog stajališta i razmišljanja o većem sudjelovanju u izvlačenju Europe iz dužničke krize.

Pročitajte još:

- Angela Merkel Kineze pokušava nagovoriti na ulaganje u fondove za izvlačenje Europe iz dužničke krize

- Njemački bankar: Najbolji recept za oporavak Grčke jest istupanje iz eurozone i uvođenje vlastite valute

- Nijemcima dosadilo spašavati: Grci se moraju srediti ili zaboraviti na našu pomoć

Foto: Flickr, Izvor: PoslovniPuls/Reuters/HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram