Zatvori
Poslovni Puls
07/02/2012

Zbog žestokog pritiska iz EU Vlada Zorana Milanovića uskoro ukida tzv. "SMS porez"?

Europska komisija upozorila je hrvatsku Vladu da bi joj bilo pametno ukinuti takozvani SMS porez...

Večernji list doznaje da je Neelie Kroes, zamjenica predsjednika Europske komisije i europska povjerenica za digitalni razvoj, Vladu pismeno upozorila da ekstra porez od šest posto koji moraju plaćati naši mobilni operateri nije u skladu s europskim pravilima i zakonima.

Pismom je upozorila Vladu da dodatnim porezima samo jednoj industriji ne smije puniti proračun, iako će Hrvatska tek u srpnju 2013. godine postati članica Unije. Inače, trošarine ili "krizni harač" mobilnim operaterima u obliku šest posto od prihoda glasovnih usluga i SMS-a uvedene su još u ljeto 2009. godine, za bivše vlade. Porez je trebao važiti do 1. siječnja, ali ga je nova Vlada odlučila ponovno uvesti od 1. veljače.

Maksimalan rok trajanja harača i sama Vlada predvidjela je do pristupanja Europskoj uniji, odnosno 1. srpnja 2013. godine, jer takav oblik oporezivanja industrije nije u u skladu s EU regulativom. Prema zakonima Unije, telekomima je moguće nametnuti dodatne poreze samo ako im je svrha plaćanje administrativnih i regulatornih troškova vezanih za telekomunikacije.

Hoće li se zbog "packe" iz EU-a Milanović i Čačić odlučiti na hitno ukidanje tzv. "SMS poreza"?

Pročitajte još:

- Vipnet o uvođenju “mobilnog poreza”: Već sada smo pod najvećim poreznim opterećenjem u široj regiji! 

Foto: Flickr, Izvor: PoslovniPuls/Večernji list

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram