Zatvori
Poslovni Puls
12/01/2012

Vipnet o uvođenju "mobilnog poreza": Već sada smo pod najvećim poreznim opterećenjem u široj regiji!

Nije trebalo dugo čekati na reakciju iz Vipneta na vraćanje tzv. "poreza na mobilne operatere"...

Podsjetimo, Vlada je na današnjoj sjednici u Sabor uputila Prijedlog zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama koja bi državni proračun trebala podebljati za oko 300 milijuna kuna. I dok premijer kaže kako telekomunikacijske tvrtke i u uvjetima krize ostvaruju ogromne profite i poziva na veću solidarnost - s njegovim se idejama očito ne slažu u Vipnetu iz kojeg je stiglo priopćenje koje donosimo u nastavku:

Šokirani smo da se Vlada, koja je u predizbornim programima najavila orijentiranost europskim načelima i privlačenju stranih investicija, odlučila na oživljavanje od Europe žestoko kritiziranog antipoduzetničkog poteza prethodne vlade, kao jedne od svojih prvih mjera.

Spominjanje investicija ili profitabilnosti kao kriterija za tu odluku krajnje je upitno jer se ne mogu iste ocjene, a time i kažnjavanje, primijeniti za sve kompanije u sektoru. Primjerice, Vipnet kao najveća greenfield investicija u našoj zemlji ikada, samo je lani u zemlju investirao 150 milijuna eura. To je više od bilo koje druge tvrtke u Hrvatskoj i Vipnet sigurno ne može biti optužen za nedostatak investicija. A što se tiče profitabilnosti, ovime je pogođen i još jedan mobilni operater koji nakon dugo godina rada u Hrvatskoj još nije ostvario neto dobit.

Ova druga promjena porezno-regulatornog okvira u samo nekoliko mjeseci šalje poruku krajnje regulatorne nestabilnosti ne samo za telekome, već i za druge investitore jer su principi za uvođenje ovakve mjere potpuno nejasni.

Mjera znači usporavanje razvoja telekomunikacija i izuzetno je negativna za ostvarivanje strategije broadbanda i tzv. Digitalne agende 2020. Ujedno podrazumijeva reviziju naših već donesenih poslovnih planova usmjerenih razvoju i po pitanju investicija i po pitanju radnih mjesta, a nakon analiza moći ćemo govoriti o konkretnijim brojkama.

Kao što pokazuje studija Deloitta napravljena za svjetsku udrugu GSMA, hrvatski mobilni operateri su pod najvećim poreznim opterećenjima u centralnoj i istočnoj Europi, a to je direktan uzrok većih cijena za korisnike no što bi one bile da ne postoji sva sila poreznih pritisaka.

Upitan je i sam efekt ove mjere za državni proračun jer niz pravnih stručnjaka koje smo konzultirali mjeru smatra neustavnom. To u konačnici može značiti i povrat prikupljenih novaca s kamatama, nakon što Ustavni sud da svoje mišljenje, poručuju iz Vipneta.

Pročitajte još:

- Vipnet u trećem kvartalu bilježi pad prihoda i pad operativne dobiti! Broj korisnika skočio na 2,17 milijuna…

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram