Zatvori
Jasmin Hadzic
28/09/2011

Članice eurozone više ne žele financirati Grčku koja u iduće tri godine traži više od 172 milijarde eura pomoći

I dok se Grčka bori s ispunjavanjem uvjeta za primanje nove tranše pomoći iz prošlogodišnjeg paketa, Financial Times javlja kako je čak sedam članica eurozone spremno blokirati aktivaciju drugog paketa pomoći koji je odobren još u srpnju...

Čak sedam članica eurozone spremno je blokirati ratifikaciju drugog, 109 milijardi eura teškog paketa pomoć Grčkoj, koji je dogovoren još u srpnju ove godine.  Podsjetimo, prema uvjetima sporazuma iz srpnja, novi program pomoći za Grčku iznosi ukupno 158 milijardi eura, od čega će 109 milijardi osigurati EU i Međunarodni monetarni fond (MMF), a 49 milijardi eura privatni sektor. Drugi paket pomoći također predviđa zamjenu grčkih obveznica vrijednih 135 milijardi eura za posebne dugoročne obveznice uz garanciju EU-a koje će se otplaćivati desetljećima. Vlasnici obveznica također su pristali na otpis vrijednosti od 21 posto.

No, blok zemalja eurozone predvođen Njemačkom i Nizozemskom u neslužbenim je razgovorima zatražio modifikaciju sporazuma kako bi se dopustio veći otpis vrijednosti obveznica što će zasigurno stvoriti gubitke za europski bankarski sektor.

Nedavno su u javnost procurili detalji novog plana povećanje kapitala Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) na čak 2 bilijuna eura sa sadašnjih 440 milijardi eura, što bi dozvolilo ozbiljniju pomoć bankama eurozone i značajniju kupovinu obveznica ugroženih gospodarstava.

Izgleda kako je sve manje zamalja eurozone sklono financiranju grčke rupe bez dna koja će prema službenim procjenama u iduće tri godine pojesti više od 172 milijarde eura strane pomoći, a Financial Times sada navodi kako bi taj iznos uskoro mogao biti revidiran na više.

Ove vijesti dolaze u vrijeme kada Grčka očajnički pokušava pronaći dodatne uštede u proračunu kako bi velika trojka (ECB, MMF, EU) odobrila isplatu 8 milijardi eura pomoći koja je Grčkoj hitno potrebna. Ako isplata pomoći slučajno zakaže, u iduća dva tjedna Grčka bi mogla objaviti bankrot.

A onda prava "zabava" počinje...

Pročitajte još:

- Grčki ministar financija: Ako Europa ne može spasiti Grčku, onda ne može spasiti niti samu sebe!

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram