Zatvori
Mercedes-Benz znak
Foto: Zakaria Bouzia / Unsplash
PoslovniPuls
25/10/2024

Mercedes u problemima: Kinezi okreću leđa luksuznim njemačkim automobilima

Mercedes-Benz će pojačati napore za smanjenjem troškova nakon je objavio loše poslovne rezultate zbog sve slabije potražnje i žestoke konkurencije na kineskom tržištu.

Dionice Mercedes-Benz grupacije bilježe pad od oko 8 posto od početka godine, što je lošiji rezultat od referentnog DAX indeksa za njemačko tržište, ali i bolji od Volkswagena, BMW-a i Porsche AG-a.

Paneuropski automobilski indeks je od početka godine pao za 10%, čime je postao najgori sektor u Europi ove godine.

"Rezultati trećeg tromjesečja ne ispunjavaju naše ambicije," rekao je financijski direktor Harald Wilhelm u izjavi, dodajući kako će kompanija potražiti nove načine smanjenja troškova poslovanja.

Mercedes je još 2020. predstavio petogodišnji plan za smanjenje troškova poslovanja za 20%, od čega je već ostvareno 15-16%, procjenjuje Wilhelm.

U posljednjem kvartalu kineski potrošači su nastavili smanjivati potrošnju na luksuznu robu u oslabjeloj ekonomiji, što je posebno utjecalo na prodaju Mercedesovih profitabilnih S-Class modela u toj azijskoj zemlji.

Njemačka tvrtka za 2024. predviđa blago manju prodaju automobila u odnosu na prethodnu godinu te prodaju u četvrtom tromjesečju u skladu s trećim tromjesečjem.

Ipak, Mercedes odbija smanjiti prodajne cijene svojih automobila i namjerava pridržavati se svoje stare strategije "vrijednost ispred volumena".

Izvršni direktor Mercedesa Ola Kaellenius upozorio je kako su kineski potrošači iznimno oprezni u vezi velikih kupnji, budući dugotrajna ekonomska slabost i kriza na tržištu nekretnina stvaraju znatnu nesigurnost za potrošače.

Stifelov analitičar Daniel Schwarz upozorava kako značajan dio problema predstavlja slabljenje kineskih preferencija prema njemačkim luksuznim automobilima.

Razgovori između Bruxellesa i Pekinga nastavljaju se oko carina na uvoz kineskih električnih vozila u Europu, što predstavlja veliki problem za europske proizvođače koji ovise o Kini, zbog straha od moguće odmazde.

Dva pojedinačno najveća dioničara u Mercedes-Benzu su kineski Beijing Automotive Group C i Geely.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram