Zatvori
Poslovni Puls
02/02/2015

Obama najavio obračun s "offshore" prihodima američkih tvrtki

Američki predsjednik Barack Obama najavio je kako će u proračun za 2016. uključiti jednokratni porez od 14 posto na oko dva bilijuna dolara zarade američkih tvrtki u inozemstvu i uvesti porez od 19 posto na buduće profite...

Jednokratnim porezom financirat će se infrastrukturni projekti i popuniti rupa u fondu za cestogradnju.

Ova najava ne iznenađuje s obzirom da iz Bijele kuće već dugo kritiziraju američke tvrtke oko izbjegavanja plaćanja poreza kod kuće.

"Ovaj bi prijelazni porez značio da tvrtke moraju platiti porez odmah, na dva bilijuna dolara koje već imaju u inozemstvu, umjesto da im se omogućuje da beskonačno odgađaju plaćanje bilo kojeg poreza u SAD-u", poručuili su iz Bijele kuće.

"Umjesto dobrovoljne repatrijacije, kojoj se predsjednik protivi i koja bi dovela do gubitka prihoda, predloženi prijelazni porez je jednokratan, obvezan porez na ranije neoporezovanu zaradu u inozemstvu, bez obzira je li ona prebačena u SAD", rečeno je.

Ubuduće bi američke tvrtke trebale plaćati 19 posto poreza na svu stranu zaradu u trenutku kada se ona ostvari, a olakšice bi se davale na plaćene poreze u inozemstvu.

"Nakon tog početnog plaćanja, zarada iz inozemstva mogla bi se reinvestirati u SAD-u bez dodatnog oporezivanja što bi tvrtke potaknulo na otvaranje radnih mjesta kod kuće", poručili su iz Obamine administracije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram