Zatvori
NVIDIA
Foto: BoliviaInteligente / Unsplash
PoslovniPuls
25/06/2024

Nevolje u raju: NVIDIA izgubila titulu najvrijednije kompanije na svijetu

Prošlog tjedna, Nvidia je nakratko postala najvrijednija kompanija na svijetu, no dionice najvećeg proizvođača specijaliziranih AI čipova, padaju već treći dan zaredom, zabilježivši ukupan pad od 13%, a dionicom ove kompanije sada se trguje uz cijenu od 118 dolara.

NVIDIA je za sobom povukla i konkurentske kompanije.

Super Micro Computer, koji prodaje poslužitelje s Nvidijinim AI čipovima, zabilježio je pad od 8,7%, dok je Dell, koji također sudjeluje na tom tržištu, pao za 5,2%. Dizajner čipova Arm zabilježio je pad od 5,8%, a dizajneri čipova Qualcomm i Broadcom pali su za 5,5% odnosno 3,7%.

Ove tvrtke su bile među najvećim dobitnicima proteklih godina jer su investitori vjerovali da će upravo one najviše profitirati od sve većih ulaganja u tehnologiju umjetne inteligencije. Unatoč trodnevnom padu, vrijednost Nvidije gotovo se utrostručila u posljednjih godinu dana. Prošlog tjedna, kompanija je nadmašila Apple i Microsoft, postavši najvrednija američka tvrtka s tržišnom kapitalizacijom većom od 3 trilijuna dolara, prije gubitka te titule i pada tržište kapitalizacije na 2,9 mlrd. dolara.

Ulagači možda koriste priliku da realiziraju svoje dobitke nakon nekoliko mjeseci izuzetnog rasta. Stephanie Link iz Hightowera izjavila je za CNBC kako ne misli da je "zabava gotova za NVIDIA-u", ali je istaknula kako su Nvidijine dionice "previše voljene" te da u tehnologiji postoje i druge atraktivne prilike s boljim omjerom rizika i nagrade.

Nvidia je objavila kako potražnja za njezinim grafičkim procesorima (GPU) za umjetnu inteligenciju i dalje ostaje visoka. Tvrtke poput Microsofta, Googlea, Amazona, Oraclea i Mete kupuju čipove vrijedne milijarde dolara za svoje podatkovne centre i usluge u oblaku.

Kasnije ove godine, Nvidia će početi isporučivati svoje AI čipove sljedeće generacije, nazvane Blackwell, za koje neki analitičari predviđaju kako bi mogli pokrenuti novi ciklus značajnog rasta za proizvođača čipova i njegove partnere. Ray Wang, osnivač Constellation Researcha, izjavio je za CNBC-jev Squawk Box da će Nvidijine performanse "nastaviti rasti sljedećih 18-24 mjeseca" te smatra kako je sada "dobro vrijeme za kupnju".

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram