Zatvori
NVIDIA CEO
Foto: Wikimedia Commons
PoslovniPuls
19/06/2024

Službeno je: NVIDIA je najvrijednija kompanija na svijetu

Cijena dionice Nvidia-e porasla je na najvišu razinu ikada u utorak, što ju je učinilo najvrednijom kompanijom na svijetu, prenosi BBC.

Dionica je trgovanje u utorak završila uz cijenu od 136 dolara, povećavši tržišnu kapitalizaciju NVIDIA-e na 3,34 bilijuna dolara. Gotovo nevjerojatan podatak kaže kako je dionica NVIDIA-e prije osam godina vrijedila samo 1 posto svoje trenutne vrijednosti.

NVIDIA je tako jučer preskočila Microsoft na ljestvici najvrijednijih svjetskih kompanija, a nekoliko dana ranije i Apple.

Nvidia proizvodi računalne čipove potrebne za softver umjetne inteligencije (AI), a potražnja za njezinim proizvodima povećala je prodaju i profit u posljednjih nekoliko godina.

Mnogi investitori vjeruju kako njezina zarada može još više rasti, što je uzrokovalo nagli porast cijene dionica, premda neki dovode u pitanje tu iznimno visoku valuaciju, piše BBC.

Konkurencija među developerima umjetne inteligencije je žestoka. Microsoft, Alphabet (vlasnik Google-a), Meta i Apple samo su neki od tehnoloških divova koji se bore za stvaranje vrhunskih AI proizvoda.

Ova konkurencija koristi Nvidia-i, koja trenutno uvjerljivo dominira tržištem AI čipova.

U svibnju, nakon objave posljednjih financijskih rezultata, tehnologijski analitičar Quilter Cheviot-a Ben Barringer rekao je kako je kompanija "ponovno preskočila vrlo visoku prepreku". "Potražnja također ne pokazuje znakove smanjenja," dodao je.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram