Zatvori
Apple vs Nvidia - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
08/03/2024

Nvidia bi uskoro mogla preskočiti Apple i postati druga najvrijednija kompanija na svijetu

Ranije ovog tjedna, Nvidia je pretekla Saudi Aramco i postala treća najvrijednija tvrtka na svijetu, a kako stvari stoje - uskoro bi se mogla naći na mjestu druge najvrijednije kompanije na svijetu.

Nvidia trenutno ima tržišnu kapitalizaciju od 2,31 bilijuna dolara, dok je ispred nje Apple s tržišnom kapitalizacijom od 2,61 mlrd. dolara.

Iako je jaz u tržišnoj kapitalizaciji između Applea i Nvidie i dalje značajan - najmanji je ikada.

A stvari za Apple trenutno ne izgledaju pretjerano sjajno. Osim što su javno odustali od projekta izgradnje vlastitog električnog automobila, spekulacije da bi Berkshire Hathaway Warrena Buffetta mogao smanjiti svoj udio u Appleu sve više vrše pritisak na cijenu Appleovih dionica.

U međuvremenu, Nvidia i dalje uspješno "surfa" na valovima entuzijazma oko tehnologije umjetne inteligencije, što je rezultiralo rastom cijene njezinih dionica za više od 700% od listopada 2022. godine.

Štoviše, potražnja za Nvidia čipovima raste, što se odražava u porastu prihoda i dobiti. Prošlog mjeseca, ovaj američki proizvođač čipova izvijestio je o izvanrednim rezultatima četvrtog tromjesečja, s prodajom koja se više nego utrostručila u odnosu na prethodnu godinu, dok istovremeno bilježe rast dobiti na godišnjoj razini od 800%.

Izvršni direktor Nvidie, Jensen Huang, izjavio je kako je umjetna inteligencija dosegnula "vrhunac" i naznačio da postoji ogromna potražnja za računalnom snagom koja napaja podatkovne centre. "Potražnja raste diljem svijeta među tvrtkama, industrijama i nacijama", rekao je Huang i time nagovijestio daljnji pozitivni sentiment kada je u pitanju ova američka kompanija.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram