Zatvori
Apple automobil - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
28/02/2024

Apple odustao od proizvodnje električnog automobila

Apple je ugasio projekt autonomnog električnog automobila.

Prema pisanju Bloomberga, dio tima koji je radio na projektu Appleovog električnog automobila bit će prebačen na druge projekte unutar tvrtke, dok će ostali zaposlenici dobiti 90 dana za premještaj na druge radne pozicije. Na projektu autonomnog automobila u Appleu je radilo oko 1400 zaposlenika.

Odluka o ukidanju projekta dolazi u vrijeme kada veliki proizvođači automobila ponovno procjenjuju ulaganja u električna vozila i u autonomne automobile. Ulazak Applea u automobilski sektor također je viđen kao mogući poticaj za poboljšanje bilance tvrtke, pružajući joj novi izvor prihoda kako bi se ojačala naspram stagnacije prodaje hardvera i regulatornih prijetnji njezinom osnovnom poslovanju.

Apple je prvi put počeo raditi na svom automobilskom projektu, poznatom interno kao "Projekt Titan", 2014. godine. U jednom trenutku, oko 5.000 ljudi radilo je na projektu. Međutim, Apple je tijekom posljednjeg desetljeća više puta mijenjao smjer, oscilirajući između naglaska na stvaranju potpuno električnog konkurenta Tesli i potpuno autonomnog vozila sličnog onome što je stvorio Waymo.

Kroz godine, kroz Projekt Titan prošao je niz visokopozicioniranih izvršnih direktora iz automobilske industrije. Najznačajnije, projekt je nekoć vodio bivši izvršni direktor Tesle Doug Field (koji danas radi za Ford). Apple je također privukao izvršne direktore iz Lamborghinija i drugih autokompanija.

Godine 2021., tvrtka je osigurala suradnju s Ulrichom Kranzom, bivšim izvršnim direktorom BMW-a koji je pomogao voditi program i3, iz električnog start-upa Canoo. Apple je čak vodio razgovore s Canoo dok je tražio partnere za ugovaranje proizvodnje, intelektualno vlasništvo i talente. Ta potraga uključivala je i razgovore s Hyundaijem i Kiom, ali od svega čini se neće biti ništa.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram