Zatvori
Reddit maskota
Foto: Arhiva
PoslovniPuls
01/03/2024

Reddit kroz IPO traži tržišnu vrijednost od 5 mlrd. dolara

Reddit je prošlog tjedna podnio službenu prijavu za IPO, a njegova procijenjena vrijednost još uvijek nije poznata.

Investitori koji drže dionice Reddita na IPO-u žele ostvariti profit na svojim ulaganjima, stoga se Reddit mora pravilo procijeniti točku gdje dionice ne izgledaju podcijenjene, ali imaju prostora za rast. Ako Reddit postavi previsoku cijenu odmah na početku, gubi potencijalni interes kupaca i može trgovati ispod svoje IPO valuacije umjesto da gradi zamah, piše TechCrunch.

Investitori koji trguju na sekundarnim tržištima spominju valuaciju od 5 mlrd. dolara, iako iako to znači da će neki od njegovih novijih investitora dobiti mali ili nikakav povrat na ulaganje.

Najnovije ulaganje u Reddit u 2021. godini iznosilo je 410 milijuna dolara pri valuaciji od 10 milijardi dolara od investitora poput Fidelityja, Quiet Capitala i Montauk Venturesa. Tržište se očito promijenilo od tada, i izlazak s tom valuacijom ne bi bio pametan potez. Investitori tvrde da je 5 milijardi pravi broj iz više razloga.

Javier Avalos, suosnivač i izvršni direktor Caplighta, platforme za praćenje podataka na sekundarnom tržištu, rekao je kako bi IPO od 5 milijardi bio realna cijena temeljena na godišnjem prihodu tvrtke od 800 milijuna dolara, kako je prikazano u S-1 prijavi.

"Valuacija je bila previsoka u ulaganju koje su zaključili u ljeto 2021. godine", rekao je Avalos.

Drugi ključni podatak koji podupire valuaciju od 5 milijardi je aktivnost na sekundarnim tržištima na kojima se mogu kupiti dionice kompanije od strane prodavatelja poput zaposlenika kompanije i postojećih ulagača. Greg Martin, suosnivač i izvršni direktor u Rainmaker Securities, rekao je kako su nedavni sekundarni ugovori koje je vidio procijenili vrijednost Reddita između 4,8 i 5 milijardi dolara.

John Avirett, partner u StepStoneu, kaže kako Reddi neće vidjeti veliki rast s početkom javnog trgovanja ukoliko krivo procijeni svoju tržišnu vrijednost.

"Bankari i menadžment zaista se trude osigurati da valuacije koje postave nisu na razinama gdje će tvrtka imati problem održavati iste", rekao je Avirett. "Morate obećavati manje i isporučivati više na dosljedan način kako biste podigli te metrike."

"Ako Reddit izađe i cijeni svoj IPO kako bi se prodao, znači, ako ga cijeni na način da dobro prođe prvog dana javnog trgovanja, to mijenja matematiku za cijeli niz IPO kandidata koji bi mogli žuriti i pokušati izaći na burzu prije ljetnih mjeseci", rekao je Avalos.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram