Zatvori
Računalni čip
Foto: Freepik
PoslovniPuls
09/02/2024

Eksplozija vrijedosti britanskog proizvođača računalnih čipova

Dionice britanskog proizvođača čipova Arm, skočile su za više od 60%, potaknute izvanrednim financijskim rezultatima objavljenima u srijedu. Tvrtka je naime prijavila dobit iznad očekivanja te snažnu prognozu dobiti za tekuće tromjesečje.

Armova tehnologija dizajna čipova integrirana je u većinu pametnih telefona i širok spektar računala. Za tromjesečje koje je završilo u prosincu, tvrtka je ostvarila zaradu po dionici od 29 centi, nadmašivši očekivanja analitičara od 25 centi. Ukupni prihod za isto tromjesečje dosegnuo je 824 milijuna dolara, a analitičari su očekivali 761 milijun dolara.

Prognoze iz Arm-a za tekuće tromjesečje su optimistične, Oni tako očekuju zaradu po dionici između 28 i 32 centa, uz prihode u rasponu od 850 do 900 milijuna dolara. Očekivanja analitičara bila je zarada od 21 centa po dionici uz prodaju od 780 milijuna dolara.

Arm, osnovan 1990. godine, a kasnije akviziran od strane Softbanka 2016. za impresivnih 32 milijarde dolara, izašao je na burzu u rujnu prošle godine. Inicijalna javna ponuda obuhvatila je prodaju dionica po cijeni od 51 dolara po komadu, a trenutno se dionicom trguje po cijeni od 113 dolara.

Japanski Softbank je, zahvaljujući rastu vrijednosti dionica, stekao povećanje svog vlasničkog udjela na vrijednost za oko 6,8 milijardi dolara. Arm-ova tržišna kapitalizacija sada je veća od 116 mlrd. dolara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram