Zatvori
Računalni čip
Foto: Ryan / Unsplash
PoslovniPuls
01/04/2024

Nizozemci čine sve kako bi zadržali proizvođača računalnih čipova unutar svojih granica

Nizozemska vlada najavila je u četvrtak masivno ulaganje od 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven kako bi zadržala proizvođača opreme za proizvodnju računalnih čipova, ASML, unutar svojih granica.

Nizozemski ministar gospodarstva, Micky Adriaansens, potvrdio je iznos ulaganja te je istaknuo kako će ova financijska injekcija biti usmjerena na poboljšanje stambenih uvjeta, obrazovanja, transporta i električne infrastrukture u regiji Eindhoven.

Osim financijskih poticaja, vlada planira i smanjenje poreznog opterećenja, iako detalji ovih mjera nisu još objavljeni.

"Poduzimamo ove korake s uvjerenjem da će ASML nastaviti investirati i zadržati svoje poslovne aktivnosti, pravnu i stvarnu prisutnost u Nizozemskoj", navodi se u službenoj izjavi nizozemske vlade.

Ove hitne mjere donesene su nakon što je izvršni direktor ASML-a, Christophe Fouquet, izrazio nezadovoljstvo politikama nizozemske vlade, posebno planovima o ukidanju poreznih olakšica za visoko kvalificirane migrante.

ASML je također kritizirao nedostatak ulaganja vlade u infrastrukturu tehnološkog centra u Eindhovenu, uključujući autoceste, stanovanje i električnu mrežu.

Iako je ASML izrazio zadovoljstvo najavom vlade o ulaganju, istaknuto je kako kompanija još uvijek razmatra svoje poslovne planove, uključujući i pitanje lokacije, budući da se sektor neprestano razvija.

"Moramo pažljivo razmotriti našu budućnost i rast, te odlučiti gdje ćemo točno razvijati naše aktivnosti", poručili su iz ASML-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram