Zatvori
Intel čipovi
Foto: Slejven Djurakovic / Unsplash
PoslovniPuls
22/02/2024

Microsoft izabrao Intel za proizvodnju nove generacije naprednih AI čipova

Microsoft planira koristiti Intelovu 18A tehnologiju proizvodnje za izradu računalnog čipa kojeg je softverski proizvođač dizajnirao interno,objavljeno je. Nisu identificirali proizvod, ali Microsoft je nedavno najavio planove za dva vlastita računalna čipa: račnalni procesor i akcelerator umjetne inteligencije.

Intel nastoji dokazati da može konkurirati na tržištu proizvodnje čipova po narudžbi, gdje tvrtke proizvode prilagođene čipove za klijente. To je veliki zaokret za ovog pionira poluvodiča, koji je nekada imao najnaprednije pogone za proizvodnju čipova na svijetu i čuvao ih za sebe. Danas Intel pokušava sustići tvrtke poput Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., koja predvodi industriju proizvodnje čipova po narudžbi.

S druge strane, Microsoft želi osigurati stabilnu opskrbu poluvodičima za napajanje svojih operacija u podatkovnim centrima - posebno kako raste potražnja za umjetnom inteligencijom. Dizajniranje vlastitih čipova omogućuje Microsoftu fino podešavanje proizvoda prema vlastitim potrebama, piše Bloomberg.

"Potrebna nam je pouzdana opskrba najnaprednijim, visokokvalitetnim poluvodičima", izjavio je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella. "Zato smo toliko uzbuđeni što surađujemo s Intelom."

Intel istovremeno traži potporu vlada SAD-a i Europe kako bi pokrio troškove, a suradnja s Microsoftom može pomoći u tom nastojanju. Intel je nedavno vodio razgovore s aktualnom američkom administracijom, a sve kako bi osigurao više od 10 milijardi dolara poticaja prema Zakonu o čipovima i znanosti, izvijestio je Bloomberg prošlog tjedna.

Microsoft i njegovi konkurenti u segmentu poslovanja "u oblaku", Amazon i Alphabet, među najvećim su kupcima naprednih čipova koje koriste za napajanje svojih podatkovnih centara. Sve više okreću se interno dizajniranim čipovima - što ne ide na ruku Intelu. Uloga proizvođača za Microsoft i druge može pomoći povratiti barem dio izgubljenih prihoda.

Većina proizvođača čipova zapravo ne posjeduje vlastite proizvodne pogone, već za njih iste proizvode treće strane poput TSMC-a i Samsunga. Intel je daleko iza obje tvrtke na tržištu proizvodnje čipova po narudžbi, ali cilja barem prestići Samsung do kraja desetljeća. Prošle godine, Intel je imao manje od 1 milijarde dolara prihoda kao vanjskog proizvođača, naspram gotovo 70 milijardi dolara kod TSMC-a, koji ima tržišni udio od gotovo 60%. Samsung ima oko 15% udjela, prema Bloomberg Intelligenceu.

No, novi pristup olakšava suradnju s dizajnerima vanjskih korisnika. I pomaže osigurati da Intel ne favorizira vlastite proizvodne potrebe pred potrebama klijenata, ističe Stu Pann, koji vodi Intelov odjel za proizvodnju.

"Narudžbe klijenata bit će 'svetinje'", rekao je u intervjuu.

Pann je rekao kako će Intel održavati odvojene sastanke osoblja i poduzimati sve druge korake potrebne kako bi održao proizvodne timove na određenoj udaljenosti. Za razliku od proizvođača koncentriranih u istočnoj Aziji, Intel će klijentima moći ponuditi geografski raznoliku mrežu tvornica, čime se smanjuje rizik problema u opskrbnom lancu.

"Svi, od našeg upravnog odbora nadolje, razumiju što radimo", rekao je Pann. "Nema povratka. Ovo je posao nulte tolerancije. Čim napravimo vidljivu grešku, spalit ćemo mostove koje smo izgradili."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram