Zatvori
Uber aplikacija
Foto: Unsplash
PoslovniPuls
08/02/2024

Uber po prvi put u svojoj povijesti posluje profitabilno - možda će isplatiti i dividendu

Uber je izvijestio o prvoj godišnjoj operativnoj dobiti u povijesti kompanije.

Operativna dobit u 2023. godini tako je iznosila 1,1 milijardu dolara, u usporedbi s gubitkom od 1,8 milijardi dolara u 2022. godini, dok je operativni prihod u četvrtom kvartalu od 652 milijuna dolara udobno nadmašio prognoze. Uber je također prijavio neto dobit od 1,9 milijardi dolara za 2023. godinu u usporedbi s gubitkom od 9,1 milijarde dolara u 2022. godini.

Dara Khosrowshahi, izvršni direktor kompanije, predstavio je rezultate kao "točku preokreta za Uber, dokazujući da možemo nastaviti ostvarivati snažan profitabilan rast u velikom obumu".

Dionice Ubera bilježe ubrzani rast u proteklih 12 mjeseci, više nego udvostručujući vrijednost tvrtke na gotovo 150 milijardi dolara.

Prošlo je gotovo pet godina od Uberovog IPO-a, koji nije zadovoljio appetite dioničara i Wall Streeta.

Međutim, kako je pandemija koronavirusa jenjavala, marže Ubera povećale su se zbog posustajanja konkurencije i sveobuhvatnog programa smanjenja troškova poslovanja.

Analitičari Citibanka nedavno su komentirali kako očekuju da će Uber predstaviti program otkupa dionica, a spekulira se i o mogućoj najavi isplate dividende, baš kao što je to nedavno najavila Meta.

Financial Times piše kako je Uber od 2014. godine akumulirao više od 30 milijardi dolara operativnih gubitaka.

Pod suosnivačem Travisom Kalanickom, tvrtka je privukla velike investicije i pokrenula agresivni globalni program širenja koji je često značio sukob sa zakonodavcima i klasičnim taksi operaterima. Kalanick je istjeran iz Ubera 2017. godine, a njegovo mjesto zauzima Khosrowshahi, bivši čelnik online putničke agencije Expedia.

Khosrowshahi je rekao da je korisnička baza Ubera "veća i angažiranija nego ikad", pri čemu je broj mjesečnih aktivnih korisnika dosegnuo rekordnih 150 milijuna.

Bruto rezervacije Ubera u četvrtom kvartalu porasle su 22 posto na 37,6 milijardi dolara, malo ispred očekivanja analitičara. Broj vožnji Ubera u četvrtom kvartalu porastao je 24 posto na 2,6 milijardi, dok su prilagođene marže profita za usluge dijeljenja vožnje te dostavu hrane, trgovine i maloprodaje poboljšane u odnosu na prethodnu godinu.

Sektor dostave hrane i maloprodaje, u kojem Uber nastoji ostvariti rast, činio je petinu godišnjeg rasta u segmentu dostave, izvijestila je tvrtka.

Međutim, milijardu dolara porasta prihoda činio je rast vrijednosti kompanijinih ulaganja u kapital - uglavnom povećanje vrijednosti njezinih udjela u tvrtkama za autonomnu vožnju Aurora i kineskom redesharing servisu DiDi.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram