Zatvori
Mark Zuckerberg
Foto: Anthony Quintano
PoslovniPuls
02/02/2024

Meta po prvi put u svojoj povijesti isplaćuje dividendu

Facebookova krovna kompanija, Meta Platform, iznenadila je Wall Street i širu ulagačku zajednicu u četvrtak pokretanjem isplate gotovinskih dividendi.

Meta je tako najavila kako će početi isplaćivati kvartalu dividendu od 50 centi, što rezultira prinosom od manje od 0,5% s obzirom na skok dionica Meta za 13% na 447 dolara nakon radnog vremena.

Nova Meta-ova dividenda mogla bi proširiti institucionalno vlasništvo Meta prema investitorima koji žele ili trebaju dividende u svojim ulagačkim portfeljima, piše Barron's.

Neki analitičari smatraju kako će ovaj neočekivani poteza Meta-e potaknuti i druge velike tehnološke kompanije, poput Alphabeta (Google), da učine isto.

Alphabet se do sada opirao isplati dividendi, preferirajući vraćanje gotovine dioničarima putem velikog programa otkupa dionica. I Meta je otkupila 20 milijardi dolara svojih dionica 2023. godine.

Barron's piše kako je i Amazon jedan od kandidata za isplatu velike dividende s obzirom na rastuću dobit i cashflow, ali i Tesla Elona Muska.

Tehnološke tvrtke koje ne isplaćuju dividende uglavnom su to opravdavale fokusom prioriteta na rast, no čini se kako se i to sada mijenja budui se za investitore, dividenda sve više smatra znakom povjerenja u stabilno poslovanje.

Apple i Microsoft već dugo isplaćuju dividende (oba prinosu su sada ispod 1%). Od tada su postale dvije najvrijednije tvrtke na svijetu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram