Zatvori
Iphone 15
Foto: Unsplash
PoslovniPuls
08/12/2023

Apple prebacuje dobar dio proizvodnje iPhone-a iz Kine u Indiju

The Wall Street Journal izvijestio je u četvrtak navečer da Apple planira proizvoditi više od 50 milijuna iPhonea godišnje u Indiji u narednim godinama, što bi činilo otprilike četvrtinu godišnje globalne proizvodnje ovog tehnološkog diva.

Prema pisanju WSJ-a Appleov glavni dobavljač, Foxconn, trenutno gradi veliku tvornicu na jugu Indije, a očekuje se da će ista početi s radom u travnju, s ciljem proizvodnje 20 milijuna iPhonea i drugih uređaja godišnje u sljedeće dvije do tri godine. Navodno, Foxconn također planira izgraditi još jednu tvornicu sličnih kapaciteta u Indiji.

Bloomberg News istovremeno navlja kako indijski konglomerat Tata Group planira izgraditi ogromnu tvornicu za proizvodnju Apple uređaja u Indiji. Prema izvještaju, Tata planira da će u pogonu raditi 50.000 radnika na oko 20 montažnih linija, a postrojenje bi trebalo postati operativno u sljedećih 12 do 18 mjeseci.

Proširenje Applea u Indiji dio je strategije diversifikacije lanca opskrbe, kojim trenutno dominira Kina. Apple proizvodi neke od svojih iPhonea u Indiji još od 2017. godine, a prošle godine je najavio kako će svoje iPhone 14 uređaje proizvoditi upravo u Indiji, a ne u Kini.

Indija je drugo najveće tržište pametnih telefona na svijetu, odmah iza Kine, ali skupi Apple uređaji imaju poteškoća u osvajanju značajnijeg tržišnog udjela na tom ipak relativno siromašnom tržištu.

TEME: / / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram