Zatvori
Foto: Andrey Matveev / Unsplash
PoslovniPuls
16/06/2023

Njemačka vlada odobrit će Intelu poticaje teške gotovo 11 mlrd. dolara

Američki Intel će dobiti gotovo 11 milijardi američkih dolara subvencija od njemačke vlade za izgradnju kompleksa za proizvodnju čipova na istoku zemlje, piše Bloomberg.

Tvrtka je krajem prošle godine odgodila početak izgradnje tvornice - koju je prethodno naumila izgraditi u Magdeburgu uz 6,8 milijardi eura (7,2 milijarde američkih dolara) pomoći vlade. Intel je tada kazao kako kašnjenje početka izgradnje tvornice dolazi zbog ekonomskih teškoća.

"Dobra je vijest da mnoge tvrtke trenutno donose velike investicijske odluke u sektoru proizvodnje poluvodiča u Njemačkoj", rekao je njemački savezni kancelar Olaf Scholz na konferenciji za novinare u Berlinu. "Ako se svi ti planovi ostvare, ovdje će se mnogo toga dogoditi."

Pod vodstvom izvršnog direktora Pata Gelsingera, Intel je pokrenuo veliki globalni investicijski program s ciljem povratka na vodeće pozicije u industriji i diversifikaciji svojih proizvodnih centara za ključne komponente, koje su trenutno koncentrirani u istočnoj Aziji. .

Handelsblatt je ranije u četvrtak izvijestio da su Intel i njemačka vlada postigli dogovor o povećanju državne pomoći za izgradnju spomenute tvornice.

Intel je prvobitno procijenio kako će projekt izgradnje tvornice u Njemačkoj koštati 17 milijardi eura, ali sada se očekuje da će potrošiti 30 milijardi eura, piše Bloomberg.

Intel je još prošle godine najavio širenje proizvodnih i istraživačkih kapaciteta diljem Europe - najavljen je istraživački centar u Francuskoj , kao i proširenje postojeće tvornice čipova u Irskoj.

Prošle godine, Europska komisija je objavila plan pod nazivom "Zakon o čipovima EU-a", a prema kojem će u europsku industriju poluvodiča biti uloženo 43 mlrd. eura. Slično tome, Sjedinjene Države su iznijele plan u vrijednosti od 50 milijardi dolara za subvencioniranje vlastite domaće proizvodnje, a sve kako bi se osigurala što manja ovisnost o visokotehnološkoj proizvodnji u Kini.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram