Zatvori
Foto: YouTube Screenshot
PoslovniPuls
23/03/2022

Elon Musk oduševljeno plesao na otvaranju prve Tesline europske tvornice

Izvršni direktor Tesle, Elon Musk, bio je u sjajnom raspoloženju dok je jučer nadgledao primopredaju prvih Teslinih automobila proizvedenih u njemačkoj tvornici u Grünheideu, pokraj Berlina.

Glasna glazba svirala je dok je 30 novih Tesla vlasnika zajedno sa svojim obiteljima prvi put vidjelo svoja nova Tesla vozila kako prolaze kroz neonom osvijetljeni tunel, pljeskajući i navijajući dok je Musk plesao i šalio se s obožavateljima.

"Ovo je sjajan dan za tvornicu", rekao je Musk, opisujući to kao "još jedan korak u smjeru održive budućnosti".

Musk je rekao kako će Tesla lansirati testnu verziju svog novog softvera "Full Self-Driving" u Europi, vjerojatno sljedeće godine, ovisno o odobrenju regulatora.

"U Europi je prilično teško potpuno samostalno voziti", rekao je tvorničkim radnicima u utorak, rekavši kako je potrebno puno raditi da bi se riješile situacije u Europi gdje se ceste uvelike razlikuju od zemlje do zemlje.

I dok je njemački kancelar Olaf Scholz, koji je također nazočio događaju, pohvalio Teslinu "gigatvornicu" kao budućnost automobilske industrije, neki aktivisti za zaštitu okoliša blokirali su ulaz u tvornicu i istaknuli transparente koji kritiziraju njezinu veliku potrošnju vode.

Musk se nadao početku proizvodnje iz tvornice prije osam mjeseci, ali kašnjenja u izdavanju licenci i zabrinutost oko utjecaja tvornice na okoliš usporili su taj proces.

Tesla je rekao da je do sada zaposleno oko 3.500 od očekivanih 12.000 radnika.

U punom kapacitetu, tvornica će proizvoditi 500.000 automobila godišnje, više od 450.000 električnih vozila koje je njemački konkurent Volkswagen prodao globalno 2021. godine.

Tesla će u početku uvoziti baterije iz Kine za svoj model Y njemačke proizvodnje prije nego što započne s lokalnom proizvodnjom baterija.

Musk je u utorak rekao kako će proizvodnja baterija biti "izazov" za sljedeću godinu i kako će biti "ograničavajući faktor" u narednim godinama, budući Tesla želi agresivno povećati proizvodnju vozila.

Zasad, Tesla zaostaje za Volkswagenom kada je u pitanju osvajanje Europskog tržišta električnih automobila gdje Volkswagen drži udio od 25 posto, a Tesla tek 13 posto, piše Reuters.

Američki bankarski div JPMorgan je predvidio kako će Teslina tvornica u Njemačkoj ove godine proizvesti oko 54.000 automobila, a u 2023. 280.000 automobila, dok će puni kapacitet proizvodnje od 500.000 vozila dostići 2025. godine.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram